ΚΟΣΜΟΣ

«Επίσημη πρώτη» της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ σε Παρίσι και Βρυξέλλες

«Επίσημη πρώτη» της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ σε Παρίσι και Βρυξέλλες
«Το μέλλον της χώρας μου είναι για πάντα συνδεδεμένο με το κοινό ευρωπαϊκό πεπρωμένο» υπογράμμισε η Αναλένα Μπέρμποκ Olivier Hoslet/Pool Photo via AP

«Βρίσκομαι εδώ ως μία Ευρωπαία από καρδιάς και ως υπουργός Εξωτερικών μίας πραγματικά ευρωπαϊκής κυβέρνησης στη Γερμανία» δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ κατά την πρώτη της συνάντηση με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στις Βρυξέλλες -σε συνέχεια της επίσκεψής της στο Παρίσι, όπου και διαβεβαίωσε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία για μία «ισχυρή και κυρίαρχη» Ευρώπη.

«Δεν είναι σύμπτωση το ότι ήρθα εδώ στις Βρυξέλλες, την πρώτη ημέρα [ανάληψης των καθηκόντων] μου γιατί έρχομαι εδώ ως μία πραγματικά Ευρωπαία από καρδιάς και ως υπουργός Εξωτερικών μίας πραγματικά ευρωπαϊκής κυβέρνησης στη Γερμανία» δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

«Το μέλλον της χώρας μου είναι για πάντα συνδεδεμένο με το κοινό ευρωπαϊκό πεπρωμένο» υπογράμμισε η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης, για τις προκλήσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής πρέπει πάντα να καταλαβαίνουμε ότι τα μεγαλύτερα ή τα μικρότερα προβλήματα είναι εκεί, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την απίστευτη ιστορία επιτυχίας της ΕΕ μας στο παρελθόν. Θέλουμε να χτίσουμε σε αυτή για το μέλλον».

«Συζητήσαμε επίσης για τη Λευκορωσία και για την κατάσταση στα εξωτερικά μας σύνορα και συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να πιέζει το καθεστώς του Μινκ» δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ουκρανία.

Olivier Hoslet/Pool Photo via AP

Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τη φιλοδοξία για την προώθηση των αξιών της ΕΕ».

«Με διαβεβαιώσατε ότι η γερμανική διπλωματία θα συνεχίσει την ισχυρή ευρωπαϊκή της δέσμευση και αφοσίωση αναζητώντας κοινές ευρωπαϊκές λύσεις και χτίζοντας γέφυρες όπου είναι απαραίτητο» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετωπίζουμε καθιστούν πιο επείγον από ποτέ να θέσουμε νέους σταθερούς στόχους» προσέθεσε.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η Στρατηγική Πυξίδα είναι η πρώτη κοινή προσπάθεια που θα κάνουν με την Αναλένα Μπέρμποκ.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και τον κίνδυνο εισβολής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ «για στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας» τόνισε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι συζητήθηκαν και τα θέματα της Κίνας, της Λευκορωσίας, των Δυτικών Βαλκανίων και πώς θα προωθηθούν οι ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Μπέρμποκ στο Παρίσι: Μαζί για μία ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη

Η πρώτος «σταθμός» της Αναλένα Μπέρμποκ στο εξωτερικό ήταν παραδοσιακά στο Παρίσι, όπου και διαβεβαίωσε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Γαλλία για μία «ισχυρή και κυρίαρχη» Ευρώπη, ενόσω η τελευταία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου.

«Από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα, μπορείτε να υπολογίζετε στην στήριξη της Γερμανίας, στην προσωπική μου στήριξη, στην στήριξη ολόκληρης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ώστε να εργασθούμε για μία ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη» δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ από το Παρίσι -όπου και μεταβαίνει αύριο, Παρασκευή, ο νέος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Είτε το ονομάσουμε στρατηγική αυτονομία ή ευρωπαϊκή κυριαρχία, δεν έχει σημασία ο τίτλος, για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται. Αυτό που μετρά είναι η ιδέα που υπάρχει από πίσω» δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό της Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επίκεται να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, επαναλαμβάνει από την αρχή της θητείας του την ανάγκη για μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Αλλά η ιδέα αυτή προκαλεί τις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών μελών από την ανατολική Ευρώπη που ποντάρουν πάνω απ' όλα στο ΝΑΤΟ για την ασφάλειά τους και φοβούνται μήπως μία ενισχυμένη ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί ανταγωνιστικό παράγοντα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν τόνισε ότι η Γερμανία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο Σαχέλ, όπου η Γαλλία επιδιώκει ευρύτερη ανάμειξη των Ευρωπαίων εταίρων της στο πλευρό της γαλλικής δύναμης Barkhane.

Η προερχόμενη από τους Πράσινους Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε το σχέδιο της επιβολής φόρου άνθρακα στα σύνορα, το οποίο το Παρίσι επιδιώκει να προωθήσει κατά την διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της Ενωσης.

Αλλά, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε τις διαφωνίες της σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να εντάξει στην πράσινη ενέργεια, πράγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για ειδικές χρηματοδοτήσεις.

«Το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις για την πυρηνική ενέργεια είναι πολύ γνωστό» επισήμανε.

Και οι δύο υπουργοί επέμειναν στη σημασία της γαλλογερμανικής σχέσης στην ευρωπαϊκή δυναμική.

«Η Γερμανία δεν έχει στενότερο φίλο από την Γαλλία», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ. Πέραν αυτής «χρειαζόμαστε πολύ ισχυρή γαλλογερμανική ώθηση» για την Ευρώπη, επέμεινε.

«Θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτήν την στενή επαφή, την υπάρχουσα και την μελλοντική. [...] Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βρεθεί διαφορετικά σε αδύναμη θέση» είπε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην εγγύτητα των θέσεων της νέας γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την Ευρώπη.

«Είμαστε ευχαριστημένοι όχι μόνο διότι έχουμε μία κυβέρνηση σε λειτουργία πριν από την προεδρία μας, αλλά επίσης για την βούλησή της να εργασθεί μαζί μας για μία πιο πράσινη, πιο κοινωνική, πιο κυρίαρχη Ευρώπη» τόνισε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ