ΚΟΣΜΟΣ

Απειλή «γενοκτονίας» και «προκλήσεις» της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα «βλέπει» η Ρωσία

Απειλή «γενοκτονίας» και «προκλήσεις» της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα «βλέπει» η Ρωσία
«Πρέπει να μιλήσω για τη ρωσοφοβία ως ένα πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς» λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Κλιμακώνει η Μόσχα την εχθρική ρητορική προς το Κίεβο καταγγέλλοντας «προκλήσεις» στη Μαύρη Θάλασσα και μετακίνηση βαρέος πυροβολικού στη γραμμή αντιπαράθεσης της ανατολικής Ουκρανίας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για «ρωσοφοβία» στο Ντομπάς «που είναι ένα πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία».

«Πρέπει να μιλήσω για τη ρωσοφοβία ως ένα πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς [σ.σ. την ανατολική Ουκρανία], το βλέπουμε, το γνωρίζουμε. Και αυτό μοιάζει ασφαλώς στη γενοκτονία για την οποία μιλήσατε» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο που του απηύθυνε σχετική ερώτηση.

Ο Πούτιν απαντούσε στον Ρωσο-ουκρανό δημοσιογράφο Κίριλ Βισίνσκι, ο οποίος του ζήτησε να εισαχθούν οι έννοιες της «γενοκτονίας» και της «υποκίνησης σε γενοκτονία» στη ρωσική νομοθεσία.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Ουκρανία το 2018 και το 2019, είπε ότι «οι ρωσόφωνοι και μέλη του ρωσικού λαού» στο Ντονμπάς ζουν κάτω από «ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης» και συνέκρινε την κατάσταση στην περιοχή με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Εδώ και επτά χρόνια, η περιοχή του Ντονμπάς έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων. Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και η πολιτική διευθέτηση του ζητήματος, όπως προβλεπόταν από τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η Ρωσία είναι ο κύριος στρατιωτικός και οικονομικός υποστηρικτής των ανταρτών, μολονότι η ίδια το διαψεύδει. Η Μόσχα και τα ρωσικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν παγίως το Κίεβο ότι υποκίνησε τον πόλεμο, ακολουθώντας πολιτική διακρίσεων σε βάρος των ρωσόφωνων, παρά τις διαψεύσεις των ουκρανικών αρχών.

Το 2015 ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η άρνηση του Κιέβου να παραδώσει φυσικό αέριο στις περιοχές των αυτονομιστών θα μπορούσε να εκληφθεί ως «γενοκτονία». Τέσσερα χρόνια αργότερα, υποστήριξε ότι η ανακατάληψη των εδαφών αυτών από το Κίεβο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία, το 1995.

«Πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα

Ανεβάζοντας τους τόνους, και ενώ βρίσκεται στα «χαρακώματα» με τις ΗΠΑ λόγω της επαπειλούμενης εισβολής στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για «πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ παράληλλα ανέφερε ότι η χώρα μετακινεί βαρύ μετακινεί βαρύ πυροβολικό στην πρώτη γραμμή των μαχών με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η ρωσική FSB προειδοποίησε ότι το ουκρανικό πολεμικό πλοίο Donbas έπλεε προς το Στενό του Κερτς αγνοώντας εντολές της ρωσικής διοίκησης για αλλαγή πορείας πλεύσης. Σε ανακοίνωση της FSB αναφερόταν πως το πλοίο έπλεε στη Θάλασσα της Αζοφικής με κατεύθυνση προς το Στενό του Κερς -που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Εκλαμβάνουμε τις ενέργειες του πληρώματος του ουκρανικού πλοίου ως προκλητικές και απειλή για την ασφαλή ναυσιπλοΐα» ανέφερε η FSB, η οποία λίγες ώρες αργότερα επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση αναφέροντας πως το πολεμικό πλοίο άλλαξε πορεία.

Από ουκρανικός πλευράς, ο υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι το πλοίο δεν έφερε όπλα και έπλεε νόμιμα στα ύδατα της Αζοφικής, κατηγορώντας τη Ρωσία για σκόπιμη παραπληροφόρηση.

Η Μόσχα νωρίτερα είχε κατηγορήσει επίσης την Ουκρανία, διά της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ότι μεταφέρει βαρύ πυροβολικό στη γραμμή αντιπαράθεσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση έχουν πρακτικά φτάσει σε αδιέξοδο» δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στην επταετή σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών και αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Η Ζαχάροβα, σε ανάρτηση της στο Twitter του υπουργείου, δήλωσε ότι «με την υποστήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ που διοχετεύουν όπλα στη χώρα, το Κίεβο ενισχύει τον στρατό του στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς».

Η ίδια δήλωσε ότι η Ουκρανία το μόνο που κάνει είναι να «προσποιείται» τη διαδικασία τήρησης των υποχρεώσεών της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ του 2014 και του 2015 που αποσκοπούσαν στον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η ίδια επέκρινε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι έχει άμεση ευθύνη για τα γεγονότα στην Ουκρανία. «Οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών ήταν παρόντες στις λεγόμενες πλατείες μαϊντάν και εμψύχωναν εκείνους που πραγματοποιούσαν αντισυνταγματικά πραξικοπήματα».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ουκρανική πλευρά. Το Κίεβο έχει αρνηθεί τις ρωσικές κατηγορίες ότι σχεδιάζει να ανακαταλάβει εδάφη με τη βία και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Και ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, μιλώντας σήμερα ενώπιον των στρατιωτικών ακολούθων ξένων χωρών δήλωσε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνεται και την ευθύνη φέρει το Κίεβο.

Ο ίδιος μίλησε για «επικίνδυνα βήματα» των ουκρανικών αρχών, λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν στο Ντονμπάς μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκική κατασκευής και ανακοινώνουν την χρήση αντιαρματικών όπλων τύπου «Τζάβελιν», τα οποία έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες «με αποτέλεσμα να οξύνεται η ήδη τεταμένη κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής».

«Οποιεσδήποτε προκλήσεις των ουκρανικών αρχών να επιλύσουν δυναμικά τα προβλήματα στο Ντονμπάς, θα κατασταλούν» δήλωσε ο Γκεράσιμοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ