ΚΟΣΜΟΣ

Κίνηση - έκπληξη από την Νικαράγουα: Διακόπτει τις σχέσεις με την Ταϊβάν, στηρίζει την «ενιαία Κίνα»

Κίνηση - έκπληξη από την Νικαράγουα: Διακόπτει τις σχέσεις με την Ταϊβάν, στηρίζει την «ενιαία Κίνα»
Ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγα AP Photo/Alfredo Zuniga

Η Νικαράγουα αποφάσισε να αναγνωρίσει την «ενιαία Κίνα» και ανακοίνωσε πως βάζει τέλος στις σχέσεις της με την Ταϊβάν, μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Νικαράγουας, τον Ντένις Μονκάδα: «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση η οποία αντιπροσωπεύει όλη την Κίνα και η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα «διακόπτει από σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ταϊβάν και αναστέλλει κάθε είδους επαφή ή επίσημες σχέσεις», προστίθεται.

Το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν αντέδρασε εκφράζοντας την «οδύνη και τη λύπη» του από «βάθους καρδίας» για τη «μονομερή» απόφαση αυτή, κατηγορώντας τη Μανάγουα πως απαρνήθηκε τη μακρόχρονη «φιλία» της με την Ταϊπέι.

Η εξέλιξη –που ανακοινώθηκε απρόσμενα και απροειδοποίητα– καταγράφεται ενώ οι ΗΠΑ έχουν κάνει ακόμη πιο σκληρές τις κυρώσεις σε βάρος του Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος επανεξελέγη τον Νοέμβριο για τέταρτη συναπτή θητεία στην προεδρία, αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση πρακτικά όλους τους δυνητικούς αντιπάλους του.

Η Ταϊβάν συνεργαζόταν ως σήμερα με τη Νικαράγουα ιδίως στους τομείς της υγείας, της γεωργίας και της κοινωνικής στέγης. Αρκετές εταιρίες της νήσου είναι εγκατεστημένες στο κράτος της κεντρικής Αμερικής από τη δεκαετία του 1990.

Μόλις 14 χώρες αναγνωρίζουν πλέον επίσημα την Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν τα στρατεύματα των εθνικιστών το 1949 μετά την ήττα τους από τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ. Το Πεκίνο θεωρεί πάντα τη νήσο εξεγερμένη επαρχία της Κίνας, προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας εάν χρειαστεί.

Το χρονικό της έντασης

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ταϊπέι έχουν κλιμακωθεί μετά την εκλογή το 2016 στην προεδρία της Ταϊβάν της Τσάι Ινγκ-ουέν, πολιτικού που ανήκει σε μια παράταξη η οποία παραδοσιακά τάσσεται υπέρ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της νήσου.

Έκτοτε, το Πεκίνο έχει καταφέρει να αποσπάσει από την Ταϊπέι τη διπλωματική αναγνώριση οκτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στη Λατινική Αμερική (Παναμάς, Ελ Σαλβαδόρ, Δομινικανή Δημοκρατία, Νικαράγουα). Η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και το Μπελίζ είναι οι τελευταίοι σύμμαχοι που απομένουν στην Ταϊβάν στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής.

Στην Ονδούρα, η εκλεγμένη πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 27η Ιανουαρίου, υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Τεγκουσιγκάλπα και στην Ταϊπέι προς όφελος του Πεκίνου, αλλά δεν το έχει επαναλάβει αφότου κέρδισε τις εκλογές και συνεργάτες της έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα το αποφύγει για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Νικαράγουας με την Ταϊβάν είναι πλήγμα για την Ουάσινγκτον.

Ικανοποίηση της Κίνας

Με τη σειρά της η κυβέρνηση της Κίνας εξήρε τη Νικαράγουα διότι έλαβε τη «σωστή» απόφαση, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστο, αντιπροσωπείες της Νικαράγουας και της Κίνας διεξήγαγαν σήμερα συνομιλίες στην πόλη Τιαντζίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ