ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό στο Εκουαδόρ

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό στο Εκουαδόρ
REUTERS/Henry Romero

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες την αποστολή βοήθειας με ομάδα ειδικών στις καταστροφές ώστε να βοηθήσουν τον Ισημερινό μετά από τον σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 413 άτομα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις.

«Η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει αποδεχθεί την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για βοήθεια στις προσπάθειες ανακούφισης της καταστροφής», είπε αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ σε ξένες χώρες (USAID). Οι ειδικοί θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του Ισημερινού να εκτιμήσει τις ζημιές και τις ανθρωπιστικές ανάγκες, καθώς και να δώσει αναλυτικές πληροφορίες από τις πληγείσες περιοχές, πρόσθεσε.

Από το Πορτοβιέχο, απ' όπου ανακοίνωσε τον απολογισμό των ζημιών την Κυριακή, ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα στοιχίσει «δισεκατομμύρια δολάρια».

Η ανάπτυξη στη χώρα των 16 εκατομμυρίων, η οποία βασίζεται κυρίως στο πετρέλαιο και τις εξαγωγές, είχε ήδη προβλεφθεί ότι θα είναι μηδενική για φέτος εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Ο κλάδος της ενέργειας φαίνεται να μην επηρεάστηκε πολύ από τον σεισμό και τους εκατοντάδες μετασεισμούς, αν και το μεγαλύτερο διυλιστήριο στο Εσμεράλντας ανέστειλε τη λειτουργία του για προληπτικούς λόγους. Οι εξαγωγές όμως σε μπανάνες, άνθη, σπόρους κακάο και ψάρια μπορεί να επηρεαστούν από τη δυσκολία μεταφορών λόγω κατεστραμμένων δρόμων και πιθανών καθυστερήσεων στα λιμάνια.

Ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 2.600, ενώ οι επιζώντες, εκτός από τον φόβο για μετασεισμικές δονήσεις, αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο λεηλασιών, καθώς στο Πορτοβιέχο υπήρξαν κλοπές ρούχων και παπουτσιών από κατεστραμμένα κτίρια ενώ η αστυνομία προσπαθεί να ελέγξει τον όχλο.

Ένα κτίριο που χρησιμοποιούνταν κάποτε για υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης λεηλατήθηκε ενώ αφαιρέθηκαν τα αλουμινένια πλαίσια παραθύρων του και τα καλώδια από άτομα που ήλπιζαν να τα πουλήσουν. Σε άλλη περιοχή, ένοπλοι άντρες λήστεψαν δύο φορτηγά με νερό, ρούχα και άλλα είδη ανάγκης τα οποία προορίζονταν για την παραθαλάσσια περιοχή Πεδερνάλες, την οποία κατέστρεψε ο σεισμός.

Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει περίπου 13.500 προσωπικό ασφαλείας για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές, ενώ περίπου 400 ειδικοί στις διασώσεις έχουν έρθει από χώρες της Λατινικής Αμερικής, μαζί με 83 ειδικούς από την Ελβετία και την Ισπανία. Η Κούβα θα έστελνε μια ομάδα γιατρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ