ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία- Ορμπάν: Το Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή του κατά της υπεροχής του ευρωπαϊκου δικαίου

Ουγγαρία- Ορμπάν: Το Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή του κατά της υπεροχής του ευρωπαϊκου δικαίου
Απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας η προσφυγή  της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν κατά απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική.  AP Photo

Απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας η προσφυγή  της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν κατά απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική. 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι «δεν έχει αρμοδιότητα αμφισβήτησης της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε εξέτασης του θέματος της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου».

Η κυβέρνηση του εθνικολαϊκιστή Βίκτορ Ορμπάν είχε ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει απόφαση του Δεκεμβρίου 2020 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία είχε καταδικασθεί η Ουγγαρία για παραβίαση του δικαιώματος ασύλου.

Είχε προηγηθεί απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας τον Οκτώβριο η οποία έκρινε ότι ορισμένα τμήματα του ευρωπαϊκού δικαίου αντιβαίνουν στο πολωνικό Σύνταγμα.

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Βίκτορ Ορμπάν την χαιρέτισε και κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «να σεβασθούν την κυριαρχία» των 27 κρατών μελών της Ένωσης.

Η Επιτροπή του Ελσίνκι χαιρέτισε την σημερινή απόφαση του ουγγρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έδωσε στην κυβέρνηση αυτό που ήθελε. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εφαρμοσθεί και η απάνθρωπη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο πρέπει να σταματήσει», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρ είχε αποδοκιμάσει, κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Βουδαπέστη τον Νοέμβριο, την προσφυγή της Βουδαπέστης χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε διαδικασία για «ασέβεια» προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουγγαρίας καλύφθηκε προηγουμένως σήμερα και από το πρακτορείο Reuters, το οποίο μετέδωσε ότι «η Ουγγαρία έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει τα δικά της μέτρα σε περιοχές όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την κοινή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων».

Το Δικαστήριο εξέταζε ένσταση της κυβέρνησης του εθνικολαϊκιστή Βίκτορ Ορμπάν σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκρινε ότι η Βουδαπέστη παραβίασε το ευρωπαϊκό δίκαιο για την προστασία των προσφύγων απελαύνοντάς τους στα σερβικά σύνορα.

Στην απόφασή του, το ουγγρικό Συνταγματικό Δικαστήριο φροντίζει να διευκρινίσει ότι «δεν εξέτασε» το θέμα της υπεροχής ή μη του ευρωπαϊκού έναντι του ουγγρικού δικαίου σε σχέση με την μεταναστευτική πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης, μετέδωσε το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ