ΚΟΣΜΟΣ

Συνολικά 187 εκατ. έδωσε η Ε.Ε. στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Συνολικά 187 εκατ. έδωσε η Ε.Ε. στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την αποδέσμευση χρημάτων προς την Τουρκία, με το συνολικό ποσό στήριξης μέσω του Ειδικού Μηχανισμου Στήριξης των προσφύγων στην Τουρκία, να ανέρχεται στα 187 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί τη δέσμευσή της να επιταχύνει την εφαρμογή της ανακούφισης των προσφύγων στην Τουρκία, ανακοινώνοντας μια νέα σειρά έργων στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής. Ένα επιπλέον ποσό € 60 εκατομμυρίων θα καλύψει τα έξοδα για τρόφιμα, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση των μεταναστών που έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των προσφύγων από τη Συρία στην Τουρκία. Κατά συνέπεια η πλήρης στήριξη της Επιτροπής μέχρι στιγμής, ανέρχεται στα € 187.000.000.

Όπως δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, «Με τα ειδικά μέτρα που υιοθετήθηκαν σήμερα, το Ταμείο για τους πρόσφυγες στην Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις του ταχύτατα ώστε να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία, λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη. Αυτή η υποστήριξη πηγαίνει χέρι-χέρι με τις προσπάθειες της Επιτροπής για παρακολούθηση τις νομικές διαδικασίες που η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει για όλους τους μετανάστες που επιστρέφουν”.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Διαχείριση Κρίσεων δήλωσε, «Μην κάνετε λάθος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη παραδίδει βοήθεια προς τους πρόσφυγες στο έδαφος της Τουρκίας, όπως κάνει από την αρχή της κρίσης. Ο νέος μηχανισμός για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, μας επιτρέπει να αυξήσουμε σημαντικά την υποστήριξή μας στους ανθρώπους ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ