ΚΟΣΜΟΣ

Ανεμεστρόβιλοι σαρώνουν τις ΗΠΑ - Ξεπερνούν τους 70 οι νεκροί

Ανεμεστρόβιλοι σαρώνουν τις ΗΠΑ - Ξεπερνούν τους 70 οι νεκροί
Το βαρύτερο πλήγμα έχει δεχθεί η πολιτεία του Κεντάκι, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άνθρωποι με τον τελικό απολογισμό να προβλέπεται ακόμη πιο οδυνηρός AP Photo/Timothy D. Easley

Στο έλεος ανεμοστρόβιλων έχουν παραδοθεί οι μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Το βαρύτερο πλήγμα δέχεται η πολιτεία του Κεντάκι, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 70 άνθρωποι με τον τελικό απολογισμό να προβλέπεται ακόμη πιο οδυνηρός. Τουλάχιστον πέντε είναι οι νεκροί σε άλλες πολιτείες -περιλαμβανομένων δύο εργαζομένων σε αποθήκη της Amazon που κατέρρευσε στο Ιλινόι, και αναζητούνται αγωνιωδώς εγκλωβισμένοι.

Τουλάχιστον 30 ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στις πολιτείες Καντάκι, Ιλινόι, Άρκανσο Μιζούρι, Μισισίπι και Τενεσί.

Για αδιανόητη τραγωδία έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας πως η διακυβέρνηση βρίσκεται σε συντονισμό με τους κυβερνήτες των πολιτειών ώστε να έχουν όλα τα μέσα που χρειάζονται για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπισίαρ, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το θάνατο 70 ανθρώπων, κάνοντας λόγο για τους πιο καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους στην ιστορία της πολιτείας.

Ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 100 τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Κεντάκι, ο οποίος και κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως μεταδίδει το CNNi.

«Αυτός ήταν ο πιο καταστοφικός ανεμοστρόβιλος στην ιστορεία της πολιτείας μας. Το μέγεθος της καταστροφής είναι ασύλληπτο» ανέφερε.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Τενεσί, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της πολιτείας.

Έναν νεκρό μετρά επίσης η πολιτεία του Μιζούρι, ενώ τουλάχιστον άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν όταν ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε τη σκεπή οίκου ευγηρίας στο Μονέτ του βόρειου Άρκανσο, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Νεκροί και αγνοούμενοι σε κατάρρευση αποθήκης της Amazon στο Ιλινόι

Την ίδια στιγμή, δραματικές είναι οι ώρες στο Ιλινόι όπου κατέρρευσε εξαιτίας της κακοκαιρίας τμήμα αποθήκης της Amazon κοντά στο Σεντ Λούις. Επί του παρόντος έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος δύο εργαζόμενων, ενώ οι διασώστες αναζητούν αγωνιωδώς δεκάδες άλλους εργαζόμενους που μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας στπ 'Εντουαρντσβιλ του Ιλινόι, Μάικ Φίλμπακ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως περίπου 50 εργαζόμενοι φέρονταν να βρίσκονταν στην αποθήκη όταν κατέρρευσε τμήμα της οροφής το βράδυ της Παρασκευής.

Τουλάχιστον 30 εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από το σημείο με λεωφορείο και άλλοι μπορεί να έχουν φύγει μόνοι τους, είπε ο Φίλμπανκ και προσέθεσε πως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που ενδέχεται να αγνοούνται επειδή η αποθήκη δεν είχε «έναν καθορισμένο αριθμό μελών προσωπικού».

Πλάνα από drone από το σημείο έδειξαν εργαζόμενους στα συνεργεία διάσωσης να ερευνούν μια τεράστια περιοχή γεμάτη συντρίμμια ενώ έπεφτε το σκοτάδι.

Εκπρόσωπος της Amazon ανέφερε πως η εταιρία εργάζεται με την ομάδα άμεσης παρέμβασης που βρίσκεται στο σημείο.

«Λυπούμαστε πολύ για τα νέα ότι μέλη της οικογένειας της Amazon έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της καταιγίδας» δήλωσε η εκπρόσωπος Κέλι Νέιτελ. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, και όλους όσοι επηρεάστηκαν από την καταιγίδα. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη της ομάδας άμεσης παρέμβασης για τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους στο σημείο».

Ο κυβερνήτης του Ιλινόι, Τζέι Μπι Πρίτζκερ, έγραψε στο Twitter: «Οι προσευχές μου είναι με τους ανθρώπους του Έντουαρντσβιλ απόψε και επικοινώνησα με τον δήμαρχο για την παροχή όσων πολιτειακών πόρων χρειαστεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ