ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Νέα κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Κίριλ Πέτκοφ

Βουλγαρία: Νέα κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Κίριλ Πέτκοφ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Κίριλ Πέτκοφ, 41χρονος επιχειρηματίας που στράφηκε πρόσφατα στην πολιτική AP Photo/Valentina Petrova

Στον «επίλογο» μιας πολιτικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση φέτος τριών βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ανέθεσε σήμερα, Σάββατο, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κίριλ Πέτκοφ, συνιδρυτή μίας νέας κίνησης κατά της διαφθοράς που θα ηγηθεί της χώρας ως επικεφαλής τετρακομματικού συνασπισμού. 

Ο Πέτκοφ παρουσίασε αμέσως τα ονόματα του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο αποτελείται από πολλά νέα πρόσωπα που έχουν έρθει από το εξωτερικό και προέρχονται από επιχειρηματικούς κύκλους.

«Δεν θα χάσουμε ούτε λεπτό, δεν θα ξοδέψουμε ούτε ένα λεπτό περισσότερο με αναποτελεσματικό τρόπο» δήλωσε ο Πέτκοφ, 41χρονος επιχειρηματίας που στράφηκε πρόσφατα στην πολιτική.

Ο Πέτκοφ ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, την επίτευξη συμφωνίας συνασπισμού με άλλους τρεις σχηματισμούς, από τη δεξιά («Δημοκρατική Βουλγαρία») μέχρι τους σοσιαλιστές, περνώντας από το εικονοκλαστιτκό κόμμα που ίδρυσε ο πρώην τραγουδιστής Σλάβι Τριφόνοφ.

Στο κατακερματισμένο Κοινοβούλιο, που αναμένεται να εγκρίνει επισήμως την κυβέρνηση μεθαύριο, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα διαθέτει πλειοψηφία 134 σε σύνολο 240 εδρών.

«Σε εσάς ανήκει η ευθύνη να μεταρρυθμίσετε μια διεφθαρμένη εξουσία, να ξεπεράσετε τη διαφθορά, την αυθαιρεσία, τις ανισότητες και την αδικία» δήλωσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ αναθέτοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πέτκοφ.

Η Βουλγαρία βρίσκεται έτσι στον επίλογο μιας πολιτικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση φέτος τριών βουλευτικών εκλογών.

Ενωμένα εναντίον του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, τα τέσσερα κόμματα υποσχέθηκαν να εξαλείψουν την ενδημική διαφθορά και να μεταρρυθμίσουν το δικαστικό σύστημα.

Μια άλλη δηλωμένη προτεραιότητα του Κίριλ Πέτκοφ είναι να επιταχύνει την εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid-19. Με πλήρως εμβολιασμένο μόνο το 26% του πληθυσμού της, η Βουλγαρία των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επίσης από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο.

Η συμφωνία συνασπισμού που υπογράφηκε χθες, Παρασκευή, και εκτείνεται σε 140 σελίδες, «αποτελεί μια εγγύηση σταθερότητας της μελλοντικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Παρβάν Σιμενόνοφ, αναλυτής της Gallup International, όταν ερωτήθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BNT.

Έστω και αν «στην καθημερινότητα, η λειτουργία θα είναι περίπλοκη», καθώς οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι μεγάλες, προειδοποιεί.

Υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα είναι ο 44χρονος Ασέν Βασίλεφ, στενός συνεργάτης του Πέκτοφ, ο οποίος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις υπεξαιρέσεις και να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας, που είναι η πιο φτωχή στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ