ΚΟΣΜΟΣ

Παραλλαγή Όμικρον: «Ο ιός μαθαίνει να ζει μαζί μας» λέει κορυφαία επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής

Παραλλαγή Όμικρον: «Ο ιός μαθαίνει να ζει μαζί μας» λέει κορυφαία επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής
Επιστήμονες στη Νότια Αφρική προχωρούν στη γενετική αλληλούχηση της παραλλαγής Όμικρον σε ερευνητικό κέντρο στο Έλαντσντορν (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Jerome Delay

Την μέχρι στιγμής «εικόνα» της παραλλαγής Όμικρον στη Νότια Αφρική, όπου και έχει πλέον κυριαρχήσει το νέο στέλεχος, σκιαγραφεί η Καράισα Αμπντούλ Καρίμ, επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για το AIDS στη Νότια Αφρική και μία από τις γνωστότερες επιδημιολόγους της χώρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη οριστικά πράγματα για την παραλλαγή Όμικρον, έχει περάσει λίγος καιρός. Παρατηρούμε τα στοιχεία και οι αριθμοί αυξάνονται ταχύτατα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πολλοί από εκείνους που προσβλήθηκαν από τις προηγούμενες παραλλαγές προσβάλλονται εκ νέου. Γνωρίζουμε επίσης ότι η φυσική ανοσία δεν προστατεύει από τις νέες παραλλαγές» επισημαίνει η Νοτιοαφρικανή επιστήμονας.

«Όσο για τα εμβόλια, θα έχουμε απαντήσεις τις ερχόμενες εβδομάδες. Πρέπει να συγκρίνουμε τους εμβολιασμένους που αρρωσταίνουν με ήπια συμπτώματα με τους μη εμβολιασμένους που αρρωσταίνουν βαρύτερα» αναφέρει.

Στη Νότια Αφρική έχει εμβολιαστεί μόνο το 41% των ενηλίκων. Πρέπει να καταλάβουμε ποιος έχει μείνει πίσω και γιατί, τονίζει η ίδια. Η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στον ευάλωτο πληθυσμό, και ιδιαίτερα στους άνω των 60 ετών. Με δεδομένο ότι παρατηρούνται πολύ λίγα σοβαρά κρούσματα μεταξύ των παιδιών και ότι τα εμβόλια δεν είναι πολλά, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους μεγάλους, που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, σημειώνει.

«Δεν με εκπλήσσουν αυτά που μαθαίνουμε καθημερινά για την Όμικρον. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ιού από την αρχή και, με τα στοιχεία που διαθέτουμε, μπορούμε να προβλέψουμε ότι κάθε 90 με 120 μέρες θα έχουμε μια νέα φάση των μολύνσεων, και ότι είναι πολύ πιθανό η φάση αυτή να ξεκινά με την εμφάνιση νέων παραλλαγών. Γνωρίζαμε, με βάση προηγούμενες έρευνες, ότι θα υπήρχε ένα τέταρτο κύμα και ότι ήταν πιθανό να έχουμε ένα νέο στέλεχος του ιού. Είμαστε μια από τις λίγες χώρες που παρακολουθούμε συνεχώς και αδιαλείπτως την εξέλιξη του ιού» δηλώνει η Καράισα Αμπντούλ Καρίμ.

«Μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό και μαθαίνει και εκείνος να ζει μαζί μας. Η γρίπη είναι ένα καλό παράδειγμα. Εδώ και δεκαετίες γνωρίζουμε ότι μπορεί να προσβληθούμε από αυτήν και υπάρχει εμβόλιο. Η φυματίωση είναι παρούσα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, ο Έμπολα έρχεται και φεύγε. Με την Covid θα γίνει το ίδιο. Όσες αμφιβολίες κι αν έχουμε για την Όμικρον, δεν ζούμε την καταστροφή της πρώτης περιόδου, όπου δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Τώρα έχουμε θεραπείες, έχουμε μάθει τη χρήση του οξυγόνου, παρακολουθούμε τους αρρώστους. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» επισημαίνει.

H κορυφαία επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής τονίζει πως «μία πανδημία καθιστά ευάλωτη όλη την ανθρωπότητα. Η επιστήμη και η γνώση αποτελούν ένα δημόσιο αγαθό που έχει επιπτώσεις στους πληθυσμούς και για τον λόγο αυτό πρέπει να το μοιραζόμαστε. Με την Covid έχουμε βελτιώσει την κατάσταση και έχουμε προετοιμαστεί για νέα κύματα του ιού χάρις στην πληροφόρηση αυτή».

Η ίδια, παράλληλα, επικρίνει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στη Νότια Αφρική μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού της νέας παραλλαγής.

«Δεν με ικανοποιεί το γεγονός ότι η απάντηση στο ότι ήμασταν ανοιχτοί και διαφανείς ήταν η απαγόρευση των πτήσεων από τη Νότια Αφρική που αποφάσισαν πολλές χώρες. Τα στοιχεία όμως είναι σημαντικά και θα συνεχίσουμε να τα προσφέρουμε. Το μάθαμε και με το AIDS: Όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε, τόσο μεγαλύτερες επιτυχίες έχουμε για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι επιστήμονες προσφέρουν γνώση στον κόσμο και την ημέρα που θα το ξεχάσουμε αυτό θα έχουμε χάσει τον δρόμο» αναφέρει.

Και κλείνοντας στέλνει σαφές μήνυμα:

«Όταν τα εμβόλια άρχισαν να διατίθενται ευρέως, είδαμε να αναδύονται εθνικά συμφέροντα και πληρώνουμε ένα κόστος γι' αυτό. Το ξαναλέω: για να κερδίσει η ανθρωπότητα, πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί».

Κυρίαρχη πλέον στη Νότια Αφρική η Όμικρον

Η νέα παραλλαγή Όμικρον προκαλεί αναζωπύρωση μολύνσεων του νέου κορωνοϊού στη Νότια Αφρική, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας της χώρας, Τζο Φάχλα.

«Τα αποτελέσματα πρόσφατων αλληλουχήσεων του γονιδιώματος αποκάλυψαν πως η Όμικρον ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή μεταξύ των δειγμάτων που αναλύθηκαν στα τέλη του Νοεμβρίου και στις αρχές του Δεκεμβρίου -το 70% (250/358) ως χθες», είπε.

Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 4η Δεκεμβρίου, τα κρούσματα στην επαρχία Χαουτένγκ αυξήθηκαν κατά 415% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 204%.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι ακόμη σαφές το εάν και κατά πόσον η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ή όχι βαρύτερη μορφή της COVID-19 σε σύγκριση με άλλες, ειδικά τη Δέλτα. Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μεν, όμως αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι αυξάνεται ο αριθμός των μολύνσεων και όχι στο ότι προκαλείται πιο βαριά μορφή της νόσου, πρόσθεσε.

Ο Δρ. Φάχλα υπογράμμισε πως ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού (R0), που αναλογεί στον αριθμό των ανθρώπων που ενδέχεται να μολύνει ένας φορέας του ιού, βρίσκεται στο 2,5. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο το οποίο έχει καταγραφεί στη Νότια Αφρική από την εκδήλωση της πανδημίας.

Τόνισε ακόμη ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η νέα παραλλαγή συνεπάγεται υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, δηλαδή νέας μόλυνσης 90 ημέρες μετά την ανάρρωση από μια πρώτη.

Ωστόσο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα «χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, που θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ