ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος G7: Προειδοποίηση στον Πούτιν για «μαζικές συνέπειες» εάν εισβάλει στην Ουκρανία

Σύνοδος G7: Προειδοποίηση στον Πούτιν για «μαζικές συνέπειες» εάν εισβάλει στην Ουκρανία
«Για μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος» προειδοποιούν τη Ρωσία οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου Olivier Douliery/Pool via AP

Προβάλλοντας ενιαίο μέτωπο έναντι της Ρωσίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 προειδοποιούν στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου στο Λίβερπουλ ότι θα αντιμετωπίσει «μαζικές συνέπειες» και βαρύ κόστος εάν προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Παράλληλα, οι επικεφαλής διπλωματίας των επτά πλέον ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του πλανήτη εκφράζουν ανησυχία για την «καταναγκαστική οικονομική πολιτική» της Κίνας.

Στη συνάντησή τους στη βόρεια αγγλική πόλη του Λίβερπουλ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 δήλωσαν πως καταδικάζουν ενωμένοι τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και κάλεσαν τη Μόσχα να αποκλιμακώσει.

«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος» αναφέρεται στo τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

«Επιβεβαιώνουμε και πάλι την αταλάντευτη δέσμευσή μας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και το δικαίωμα οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους να καθορίσει το μέλλον του» σημειώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει, να ακολουθήσει διπλωματικούς διαύλους και να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της για διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες», αναφέρεται επίσης στην τελική δήλωση.

«Επιβεβαιώνουμε και πάλι την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της Γαλλίας και της Νορμανδίας στο Σχήμα της Νορμανδίας για να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ ώστε να επιλυηθεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία» προστίθεται.

Αναφορικά με την Κίνα, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία προήδρευσε της συνάντησης της G7 στο Λίβερπουλ, ανέφερε ότι συζητήθηκε «ένα φάσμα θεμάτων και προκλήσεων, όπως η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ, στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα, και η σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν.

«Εκφράσαμε επίσης την ανησυχία μας για καταναγκαστικές οικονομικές πολιτικές» της Κίνας, υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ