ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη για την οικονομία που «γκρεμίζεται»

Τουρκία: Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη για την οικονομία που «γκρεμίζεται»
«Δεν έχουμε πια τα μέσα για να φροντίσουμε σωστά την οικογένειά μας. Δεν τα βγάζουμε πια πέρα» φωνάζουν οι διαδηλωτές AP Photo/Emrah Gurel

Με συνθήματα για την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν ενώπιον της βαθιάς οικονομικής κρίσης, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για τον πληθωρισμό και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, σε μία πρώτη μαζικής κλίμακας συγκέντρωση εξαιτίας των αναταράξεων που σημειώνονται εδώ και εβδομάδες στην τουρκική οικονομία.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τα κυριότερα συνδικάτα με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας και για τον πληθωρισμό που έφθανε το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 21,31% σε ετήσια βάση.

Η αντιπολίτευση και παρατηρητές αμφισβητούν ωστόσο την εγκυρότητα των επίσημων στοιχείων, κατηγορώντας το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (TUIK) ότι τα υποβαθμίζει. Ο πραγματικός ετήσιος πληθωρισμός είναι πιο κοντά στο 58%, σύμφωνα με μελέτη της ENAG (Ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό), που αποτελείται από ανεξάρτητους οικονομολόγους.

Τον πίνακα αυτόν αμαυρώνει ακόμη περισσσότερο η τουρκική λίρα, η αξία της οποίας μειώθηκε πάνω από 45% έναντι του δολαρίου από την αρχή της χρονιάς και σχεδόν κατά 30% από το τέλος Οκτωβρίου.

«Φτωχαίνουμε κάθε μέρα και περισσότερο, όμως όλα πάνε καλά σύμφωνα με τους κυρίους που διευθύνουν τη χώρα. Λέμε ότι δεν μπορούμε πια να καλύψουμε τις ανάγκες μας, το TUIK προσποιείται ότι ο πληθωρισμός είναι μόνο 21%. Μην κοροϊδεύετε την ευφυΐα της εργατικής τάξης», τόνισε η Αρζού Τσερκέζογλου, πρόεδρος της DISK (Συνομοσπονδία Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων) σε ομιλία της κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

«Δεν έχουμε πια τα μέσα για να φροντίσουμε σωστά την οικογένειά μας. Δεν τα βγάζουμε πια πέρα» δήλωσε με τη σειρά της η Σιμπέλ Τσιλίκ, εργαζόμενη σε εργοστάσιο ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν κυρίως την αύξηση του καθαρού κατώτατου μισθού, που είναι αυτή τη στιγμή 2.825 λίρες (179 ευρώ), στις 5.200 λίρες (331 ευρώ), και φώναξαν επίσης συνθήματα ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει επειδή, για να γεμίσει τις τσέπες της, αδειάζει τις δικές μας. Γι' αυτό είμαστε στο δρόμο, για να πούμε φτάνει πια» είπε η Φατμά, εργαζόμενη στο δήμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ