ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον - Τζόνσον: «Έρχεται «παλιρροιακό κύμα» - Τρίτη δόση σε όλους άνω των 18 ετών

Μετάλλαξη Όμικρον - Τζόνσον: «Έρχεται «παλιρροιακό κύμα» - Τρίτη δόση σε όλους άνω των 18 ετών
Όλοι οι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μπόρις Τζόνσον AP Photo

«Ενα παλιρροιακό κύμα της παραλλαγής Όμικρον έρχεται» στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Κυριακής ανακοινώνοντας την επιτάχυνση της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19 προκειμένου να αναχαιτιστεί.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει: Ένα παλιρροιακό κύμα της Όμικρον έρχεται, και φοβάμαι ότι είναι τώρα σαφές πως δύο δόσεις εμβολίου δεν είναι αρκετές για να διασφαλίσουμε το επίπεδο προστασίας το οποίο έχουμε όλοι ανάγκη» Τζόνσον σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Υπό αυτό το πρίσμα ανακοίνωσε πως όλοι οι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα απ'ότι προβλεπόταν αρχικά.

Η Βρετανία ανέβασε σήμερα, Κυριακή, το επίπεδο συναγερμού λόγω Covid-19 αποκρινόμενη στη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, καθώς οι υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν πως οι νοσηλείες είναι πιθανόν να αυξηθούν απότομα τις ερχόμενες εβδομάδες.

Στο Λονδίνο, το ένα τρίτο των κρουσμάτων της Covid-19 ανήκουν ήδη στην παραλλαγή Όμικρον.

Οι επικεφαλής υγειονομικοί αξιωματούχοι της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας συνέστησαν αύξηση στο επίπεδο συναγερμού 4 από το επίπεδο 3 μιας κλίμακας πέντε βαθμίδων, το οποίο σημαίνει πως εκτιμούν ότι η μετάδοση του ιού θα είναι υψηλή.

«Πρώιμα στοιχεία δείχνουν πως η Όμικρον εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα από τη Δέλτα και πως η προστασία των εμβολίων απέναντι στη συμπτωματική νόσο από την Όμικρον είναι μειωμένη». Τα στοιχεία για τη σοβαρότητα θα καταστούν σαφέστερα τις ερχόμενες εβδομάδες, όμως ήδη καταγράφονται νοσηλείες από την Όμικρον και αυτές είναι πιθανό να αυξηθούν γρήγορα» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

«Αναμνηστικές δόσεις και των δύο εμβολίων -της Pfizer και της Moderna- αυξάνουν σημαντικά την ανοσοαπόκριση και δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα αν και με κάποια μείωση σε σύγκριση με τη Δέλτα» ανέφεραν οι ίδιοι.

Το επίπεδο 5 -το ανώτατο επίπεδο συναγερμού- θα σήμαινε πως το σύστημα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών κινδυνεύει να μην μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει.

Υπό την απειλή της παραλλαγής Όμικρον πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων η επιστροφή στην τηλεργασία και η πρόσβαση σε ορισμένους χώρους μόνο με υγειονομικό πιστοποιητικό.

Παράλληλα, όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στην Covid-19 θα καλούνται να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ καθημερινά επί επτά ημέρες, ενώ οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση για δέκα ημέρες, ανακοίνωσε το βρετανικός υπουργείο Υγείας.

Τα μέτρα θα τεθούν προς ψήφιση στους βουλευτές μεθαύριο, Τρίτη, και ααμένεται ότι θα υιοθετηθούν και με τη στήριξη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ