ΚΟΣΜΟΣ

Με κυρώσεις προειδοποιούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ τη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία

Με κυρώσεις προειδοποιούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ τη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία
«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αλλά αναμένουμε το καλύτερο» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ από τις Βρυξέλλες AP Photo/Virginia Mayo

Σε ενιαίο μέτωπο έναντι της Ρωσίας μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την G7, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποίησαν σήμερα, Δευτέρα, από τις Βρυξέλλες ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια έναντι της Ουκρανίας θα έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Μόσχα.

Η κρίση που έχει ανακύψει με την επαπειλούμενη ρωσική εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας πρόκειται να τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη υποστηρίζοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Οι υπουργοί, στο σύνολό τους, ήταν πολύ ξεκάθαροι σήμερα ότι οποιαδήποτε επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει πολιτικές συνέπειες και υψηλό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία» διαμήνυσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική κρίση, λέγοντας: «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αλλά αναμένουμε το καλύτερο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συντονίζει στενά τη στάση της με τους εταίρους της και θα επανέλθει στο θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κατόπιν της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία στοχεύοντας τον ενεργειακό, τραπεζικό και αμυντικό τομέα. Περαιτέρω μέτρα βρίσκονται υπό εξέταση εάν η Ρωσία επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία. Από αμερικανικής πλευράς, ο Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα είναι «άνευ προηγουμένου».

Αυξάνεται κατά 30 εκατ. ευρώ η στήριξη στην κοινωνία των πολιτών της Λευκορωσίας

Επί τάπητος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τέθηκε και το ζήτημα της Λευκορωσίας υπό το πρίσμα της πέμπτης δέσμης κυρώσεων που συμφωνήθηκαν πρόσφατα ως απάντηση στην «υβριδική επίθεση» του καθεστώτος Λουκασένκο με την ενορχήστρωση τεχνητής μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα με την Πολωνία.

Θεωρήθηκε ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών είχαν αποφέρει αποτελέσματα. Ωστόσο, η εσωτερική καταστολή από το καθεστώς Λουκασένκο επιδεινώνεται, καθώς ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 900.

Οι υπουργοί επανέλαβαν ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα και θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία της Λευκορωσίας.

Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα αυξήσει την υποστήριξή της προς τον λαό της Λευκορωσίας κατά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση ήλθε μετά τη συνάντηση που είχε χθες, Κυριακή, στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την αρχηγό της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ