ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Χάπι Pfizer: Υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι νοσηλείας και θανάτου

Κορωνοϊός - Χάπι Pfizer: Υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι νοσηλείας και θανάτου
Το χάπι της Pfizer (φωτογραφία) θα λαμβάνεται με το παλαιότερο αντιιικό ritonavir κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες ξεκινώντας λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων Pfizer via AP, File

Aποτελεσματικότητα σχεδόν 90% στην αποτροπή νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου εξακολουθεί να εμφανίζει το αντιιικό χάπι της Pfizer κατά της Covid-19, βάσει των αποτελεσμάτων της τελικής ανάλυσης που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη, από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Τα πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδηλώνουν παράλληλα ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του κατά της ταχείας εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το σκεύασμα, που λαμβάνεται δια του στόματος, ήταν κατά 89% περίπου αποτελεσματικό στην αποτροπή νοσηλειών ή θανάτων όταν συγκριθεί με το placebo με βάση ενδιάμεσα αποτελέσματα για περίπου 1.200 ανθρώπους.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη, περιλαμβάνουν επιπροσθέτως 1.000 ανθρώπους.

Δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος στη δοκιμή από αυτούς που έλαβαν τη θεραπεία της Pfizer, συγκριτικά με 12 θανάτους μεταξύ αυτών που έλαβαν το placebo.

Τα χάπια της Pfizer λαμβάνονται με το παλαιότερο αντιιικό ritonavir κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες ξεκινώντας λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Εάν δοθεί έγκριση, η θεραπεία θα πωλείται ως Paxlovid.

Η Pfizer παρουσίασε επίσης αρχικά στοιχεία από δεύτερη κλινική δοκιμή που δείχνουν ότι η θεραπεία μείωσε τις νοσηλείες κατά περίπου 70% σε περίπου 600 ενήλικες μεσαίου κινδύνου.

O διεθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, έχει εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι Τη βεβαιότητά του ότι το αντιικό χάπι που έχει αναπτύξει ηPfizer για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Covid-19 θα καλύπτει τη νέα παραλλαγή Όμικρον εκφράζει, επισημαίνοντας παράλληλα πως εφόσον χρειαστεί θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από 100 ημέρες εμβόλιο κατά του νέου στελέχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ