ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλληξη Όμικρον - Φαούτσι: Αποτελεσματικές οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων

Μετάλληξη Όμικρον - Φαούτσι: Αποτελεσματικές οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων
H «Όμικρον» είναι πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα, επισημαίνει ο Φαούτσι (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Susan Walsh

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα που υπάρχουν για τη μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν πως δεν υπάρχει λόγος για ένα εξειδικευμένο εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει αποκλειστικά τη νέα αυτή παραλλαγή του ιού, εκτιμά ο σύμβουλος της προεδρίας των ΗΠΑ για την υγειονομική κρίση, δρ. Άντονι Φάουτσι.

«Τα αναμνηστικά σχήματα εμβολιασμού λειτουργούν κατά της Όμικρον» είπε ο Φάουτσι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό. «Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση εξειδικευμένου εμβολίου για τη συγκεκριμένη παραλλαγή», συμπλήρωσε.

Η εξουδετερωτική δράση των δύο δόσεων του εμβολίου της Moderna για την Covid-19 είναι «σημαντικά χαμηλή» απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων (NIAID), επικαλούμενος στοιχεία που έχει συλλέξει ο οργανισμός αυτός.

Ωστόσο, η ενισχυτική δόση επαναφέρει τη δράση του εμβολίου της Moderna «εντός της ακτίνας εξουδετέρωσης της Όμικρον», επισήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, η επικεφαλής των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι επιβεβαίωσε ότι, με βάση τα πρώτα στοιχεία, η «Όμικρον» είναι πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα» και κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε 36 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Ουαλένσκι, οι ειδικοί αρχίζουν να παρατηρούν ότι τα κρούσματα αυξάνονται μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ενοίκων των κέντρων ευγηρίας. Μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι δέκα φορές χαμηλότερος.

Εκτιμάται ότι το 3% όλων των κρουσμάτων στις ΗΠΑ οφείλεται στην Όμικρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ