ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία - Τον Ιανουάριο τα στοιχεία για την Όμικρον

Κορωνοϊός - Βρετανία: Σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία - Τον Ιανουάριο τα στοιχεία για την Όμικρον
Με την νέα πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού να εξαπλώνεται, η Βρετανία την Τετάρτη κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοβαρές ελλείψεις σε υπαλληλικό προσωπικό αντιμετωπίζουν τα βρετανικά νοσοκομεία, κυρίως εκείνα του Λονδίνου, καθώς μεγάλος αριθμός υγειονομικών χρειάζεται να απομονωθεί, λόγω της έκθεσής τους στον κορωνοϊό.

«Το έντονο πρόβλημα αφορά ουσιαστικά τη στελέχωση», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC η Κάθριν Χέντερσον, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Επείγουσας Ιατρικής.

«Ακόμη και αν δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση των νοσηλειών, ήδη βλέπουμε τον αντίκτυπο του να μην έχουμε επαρκές προσωπικό για να κάνει σωστά και με ασφάλεια τις εφημερίες. Επομένως ανησυχούμε για το κακό που μπορεί να υφίστανται οι ασθενείς επειδή δεν έχουμε το προσωπικό».

Η Χέντερσον σημειώνει ότι το Λονδίνο πλήττεται ιδιαιτέρως.

«Μιλάμε για πιθανόν 10% προσωπικό, δηλαδή γιατρούς και νοσηλευτές, που χρειάζεται να παροπλιστούν», λέει η ίδια.

Με την νέα πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού να εξαπλώνεται, η Βρετανία χθες, Τετάρτη, κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 78.610 νέες μολύνσεις.

Τον Ιανουάριο τα στοιχεία για την Όμικρον

Αξιωματούχος των βρετανικών υπηρεσιών υγείας δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία θα διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία για την εξάπλωση του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορωνοϊού το πιθανότερο στις αρχές του Ιανουαρίου και πιθανώς την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

«Πιστεύω ότι το νωρίτερο που θα έχουμε αξιόπιστα στοιχεία είναι την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και μάλλον στις αρχές Ιανουαρίου», δήλωσε η Σούζαν Χόπκινς, η επικεφαλής σύμβουλος για θέματα υγείας της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας.

Η Σούζαν Χόπκινς σημείωσε επίσης απευθυνόμενη σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον νοσηλεύονται αυτήν την στιγμή, αλλά επισήμανε ότι είναι πιθανόν ο αριθμός τους να είναι πολύ υψηλότερος.

Η Χόπκινς σημείωσε ότι οι εμπειρογνώμονες χρειάζεται να εξετάσουν τα στοιχεία από περίπου 250 ανθρώπους που νοσηλεύονται με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον για να κάνουν αξιολόγηση της σοβαρότητάς του σε σύγκριση με το προηγούμενο στέλεχος Δέλτα.

«Αρχίζουμε να κάνουμε την αξιολόγηση αυτή όταν αρχίζουμε να έχουμε αρκετά κρούσματα που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο ώστε να μπορεί να γίνει και στη συνέχεια την πραγματοποιούμε σε καθημερινή βάση», σημείωσε η Χόπκινς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ