ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: (Ανα)ζητείται συντονισμός για ταξίδια και ισχύ του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: (Ανα)ζητείται συντονισμός για ταξίδια και ισχύ του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε «επίσημη πρώτη» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού αναμένεται να κινηθεί η Γερμανία, μέτρο το οποίο εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος χωριστά, και όχι στην ΕΕ. Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επικείμενη επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη και διεθνώς κυριάρχησαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να υπογραμμίζουν στο Σχέδιο Συμπερασμάτων την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της εμβολιαστικής εκστρατείας και χορήγησης τρίτης δόσης, καθώς και την ανάγκη συντονισμού επί του πλαισίου μέτρων για τα ταξίδια στο ευρωπαϊκό μπλοκ και κοινής προσέγγισης ως προς την ισχύ του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Ενώπιον της επιβολής αυστηρότερων κανόνων εκ μέρους αρκετών κρατών-μελών -περιλαμβανομένων Ελλάδας και Ιταλίας- για την είσοδο στο έδαφός τους με διαγνωστικό έλεγχο για όλους τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, εμβολιασθέντες και μη, στο Κείμενο Συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι οι πρόσθετοι περιορισμοί πρέπει να εδράζονται σε «αντικειμενικά κριτήρια» και όχι να υπονομεύουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και παρεμποδίζουν αδικαιολόγητα την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Συνεχείς συντονισμένες προσπάθειες απαιτούνται για την ανταπόκριση σε εξελίξεις γύρω από την πανδημία στη βάση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων, ενώ πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι όποιοι περιορισμοί εδράζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν υπονομεύουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς ή παρεμποδίζουν αδικαιολόγητα την ελεύθυερη μετακίνηση μεταξύ των κρατών-μελών ή τα ταξίδια στην ΕΕ» επισημαίνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων.

Ως προς το μέτρο της επίδειξης αρνητικού τεστ για όλους τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ελλάδα από την προσεχή Κυριακή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής πως σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, θεωρεί ότι θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Από πλευράς του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, υπεραμύνθηκε στις Βρυξέλλες του ανάλογου μέτρου, αναφέροντας σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές ότι «ο συντονισμός καθοδηγείται από την προσοχή» και σημειώνοντας πως στην παρούσα φάση η παραλλαγή Όμικρον δεν έχει διαδοθεί στην Ιταλία όσο σε άλλα κράτη-μέλη.

«Χρειάζεται να διατηρήσουμε αυτό το πλεονέκτημα και να προστατεύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας μας. Αυτή είναι η βάση της απόφασης για τα τεσ σε όσους εισέρχονται στην Ιταλία. Ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να καθοδηγείται από την άρχη της ύψιστης προσοχής» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι τονίζοντας ότι η Ιταλία έχει θρηνήσει 135.000 νεκρούς από την πανδημία.

Ιταλικές κυβερνητικές που επικαλείται η εφημερίδα La Repubblica αναφέρουν ότι καμία χώρα δεν αμφισβήτησε το μέτρο περί υποχρεωτικών τεστ στα ταξίδια για όλους που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες παράλληλα «καλούν στην ταχεία υιοθέτηση» των αναθεωρημένων προτάσεων προς συντονισμό ασφαλούς πλαισίου ταξιδιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των οποίων καθορίζεται η ισχύς του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid στους εννέα μήνες εφόσον ο κάτοχος δεν έχει λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.

Ωστόσο, αν και επισημαίνεται στο Κείμενο Συμπαρασμάτων ότι η Κομισιόν θα υιοθετήσει εκτελεστική πράξη επ' αυτού, δεν δίνεται συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, όπως επισημαίνει σχετικά και το Politico.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την ταχεία έγκριση της αναθεωρημένης σύστασης του Συμβουλίου για την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία και για τα μη ουσιώδη ταξίδια στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι σημασία συντονισμένης προσέγγισης ως προς την εγκυρότητα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID και λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Επιτροπή θα εγκρίνει μία κατ' εξουσιοδότηση πράξη για το θέμα αυτό». αναφέρεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων.

Με την ανησυχία στο «κόκκινο» για την εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Όμικρον, εν όψει μάλιστα και των γιορτών των Χριστουγέννων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι είναι «καίριας σημασίας και επείγουσα» η ανάγκη εμβολιασμού και η χορήγηση τρίτης δόσης, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο παραμένει «κλειδί» η αντιμετώπιση της διστακτικότητας των πολιτών, καθώς και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια.

Ως προς το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού -μέτρο το οποίο αναμένεται να επιβάλλει από το Φεβρουάριο η Αυστρία, ενώ στον ίδιο «δρόμο» βρίσκεται και η Γερμανία- αναμένετο επίσης να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, αν και την απόφαση τελικά λαμβάνει κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παραλλαγή Όμικρον ενδέχεται να κυριαρχήσει εντός των ημερών σε Βρετανία, Δανία και Νορβηγία, ενώ ενδέχεται να επικρατήσει συνολικά στην Ευρώπη έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σπεύδει να τονίσει ότι αν και ο εμβολιασμός παραμένει «κλειδί», «δεν αρκεί» από μόνος του για να εμποδίσει τη μετάδοση της Covid-19 και να μειώσει το βάρος στα συστήματα υγείας των χωρών -συνιστώντας την άμεση επαναφορά μέτρων όπως η τηλεργασία, η χρήση μάσκας, ο περιορισμός του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς και τους δημόσιους χώρους.

Διεθνής συνεργασία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η πανδημία θα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας για την εμπιστοσύνη και την αλληλοβοήθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, επαινεί την Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική για την επαγρύπνηση και τη διαφάνεια στον εντοπισμό, την αλληλουχία και την αναφορά της πιο πρόσφατης παραλλαγής Όμικρον που αποτελεί ανησυχία τόσο γρήγορα και τονίζει τη σημασία για κλιμάκωση της παγκόσμιας ικανότητας για γονιδιωματική αλληλουχία.

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει τον ρόλο της για την επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιασμού. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής και εξαγωγέας στον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να εξάγουμε και να μοιραζόμαστε δόσεις εμβολίου και βοηθητικά υλικά και να ενισχύουμε την υποστήριξή μας στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ιδίως στην Αφρική, συνεχίζοντας να παρέχουμε υποστήριξη στο μηχανισμό COVAX και σε διμερή βάση, σε συνεργασία με εταίρους.

»Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στην κοινή χρήση των εμβολίων και τη διαχείριση και για την ταχεία άρση των εμποδίων στην παγκόσμια κυκλοφορία των εμβολίων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξη προς τα κράτη-μέλη και τις τρίτες χώρες, να συνεργαστεί περαιτέρω με τους κατασκευαστές και να ενισχύσει τον συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τον COVAX και άλλους συνεργάτες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να παρακολουθήσει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για εμβόλια, με κάθε διαφάνεια και να επανέλθει στο θέμα καταλλήλως» αναφέρεται στο Κείμενο Συμπαρασμάτων.

Όμως, και πάλι δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ