ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Απειλή κυρώσεων προς τη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Απειλή κυρώσεων προς τη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία
Ο Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Johanna Geron, Pool Photo via AP

Σκληρή προειδοποίηση για «μαζικές συνέπειες και σοβαρό κόστος» αναμένεται να απευθύνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Ρωσία εφόσον κινηθεί στρατιωτικά εναντίον της Ουκρανίας, βάσει του προσχεδίου του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και σοβαρό κόστος» αναφέρεται στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.

«Η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να αποφύγει τυχόν επιθετικές ενέργειες, επειδή είμαστε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενωμένα για να υποστηρίξουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα έχει υψηλότερο πολιτικό και οικονομικό κόστος» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισήμανε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία πλήρης δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ως προς το είδος των κυρώσεων, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι αποτελεί καλύτερο μέσο αποτροπής να κρατούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο «σκοτάδι» σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον του.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υποτιμήσει το μέγεθος της απειλής που συνιστά η συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Μόσχας αναλογούν στη χειρότερη κατάσταση ασφαλείας από την εποχη της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε επίσης τη Μόσχα να μην περάσει κόκκινες γραμμές.

«Το απαραβίαστο των συνόρων είναι ένα από θεμέλια της ειρήνης στην Ευρώπη και όλοι μαζί θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το παραβίαστο θα μείνει πραγματικά ανέπαφο» δήλωσε ο Σολτς από τις Βρυξέλλες.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι προσβλέπουν στη διπλωματία προς αποφυγή στρατιωτικής σύρραξης, με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας (που βρίσκεται στην κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ), Γιάνες Γιάνσα, να καλεί σε διαβουλεύσεις του Σχήματος της Νορμανδίας -Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία και Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βλαντίμιρ Ζελέσνκι, έχει καλέσει την ΕΕ να επιβάλει στη Ρωσία νέες κυρώσεις άμεσα, πριν επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι πως θα ειναι πολύ αργά εάν η ΕΕ δράσει αφότου έχει ξεσπάσει σύγκρουση.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, εάν η ΕΕ θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα Ζελένσκι, ο πρέδρος το Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε: «Έχουμε κυρώσεις σε ισχύ, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εφόσον χρειαστεί».

«Είμαστε προετοιμασμένοι. Σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επιθετικότητας, το κόστος που θα πληρώσει η Ρωσία θα είναι πολύ αυξημένο» είχε τονίσει από πλευράς της χθες, Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ