ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Κατέθεσε πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας και ζητά διαπραγμάτευση «τώρα» με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Ρωσία: Κατέθεσε πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας και ζητά διαπραγμάτευση «τώρα» με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ έρχονται «ενώπιος ενωπίω» σε στιγμή υψηλής έντασης στις σχέσεις αμφότερων των χωρών με τη Δύση (Φωτογραφία αρχείου) Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης γύρω από την επαπειλούμενη εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε προσχέδιο εγγράφων με το πλαίσιο των νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων που επιδιώκει να θέσει προς διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, με ζητούμενο τη μη περαιτέρω επέκταση της Συμμαχίας προς Ανατολάς και δέσμευση ότι δεν θα εγκαταστηθούν οπλικά συστήματα σε γειτονικές της χώρες, γεγονός που εκλαμβάνει ως απειλή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα, Πέμπτη, ότι ανώτατος Ρώσος απεσταλμένος είναι έτοιμος να αναχωρήσει ανά πάσα στιγμή για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ουδέτερη χώρα.

Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι είχαν στις 7 Δεκεμβρίου συνομιλίες μέσω βιντεοδιάσκεψης, ενδέχεται να έχουν και νέα συνομιλία πριν από την Πρωτοχρονιά, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Συγκεκριμένα ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, διεμήνυσε στον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αρχίσει άμεσα συνομιλίες επί των σχεδίων συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας», όπως και ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ θα είναι «έτοιμος να μεταβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε ουδέτερη χώρα» για συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι «ο Ουσακόφ έδωσε στον Σάλιβαν διευκρινίσεις αναφορικά με τα σχέδια δύο εγγράφων, που αφορούν στην συνθήκη και την συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, τα οποία χθες [Τετάρτη] παραδόθηκαν στην αμερικανική πλευρά διά της διπλωματικής οδού».

Ωστόσο ο Πεσκόφ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των δύο εγγράφων, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι θα τις μάθουν «εν ευθέτω χρόνω».

Όπως ανακοίνωσε χθες η αμερικανική πλευρά, Ουσακόφ και Σάλιβαν είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την επανάληψη της βιντεοδιάσκεψης μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν.

Στην κρίσιμη συνομιλία της 7ης Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του για συνέπειες «άνευ προηγουμένου» εάν εισβάλει στην Ουκρανία, με τον Πούτιν απαιτεί δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς και δεν θα εγκαταστήσει οπλικά συστήματα σε γειτονικές χώρες, τα οποία εκλαμβάνει ως απειλή η Ρωσία.

Η ανησυχία έχε κορυφωθεί διεθνώς εξαιτίας της μετακίνησης ρωσικής στρατιωτικής δύναμη μεγαλύτερης των 90.000 στρατιωτών σε απόσταση αναπνοής από τα ουκρανικά σύνορα.

Η Ρωσία από πλευράς της παγίως αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή και την ίδια στιγμή «βρυχάται» κατά ενδεχόμενης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και της πιθανότητας ανάπτυξης πύραυλων του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ του Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι δεν είναι σαφές ποια θα είναι η ατζέντα μιας τέτοιας συζήτησης.

Διαβάστε επίσης

Τι ζητά η Ρωσία από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προς αποκλιμάκωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ