Παγκόσμια Τράπεζα: Δύσκολος ο στόχος για εμβολιασμό 70% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022
Ανανεώθηκε:
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμά ότι ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού μέχρι τα μέσα του 2022 ενδέχεται να μην επιτευχθεί. Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί κάτι λιγότερο από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη (44,95%), με βάση στοιχεία των διεθνών οργανισμών.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι προφανές ότι ο στόχος θα επιτευχθεί», επισήμανε η Μάμτα Μούρτι, αντιπρόεδρος για θέματα ανθρώπινης ανάπτυξης στην Παγκόσμια Τράπεζα, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
«Ασφαλώς, η αγορά και η ανάπτυξη εμβολίων μπορεί να επιταχυνθούν μέχρι τα μέσα του επόμενους έτους», πρόσθεσε.
Οι ανισότητες είναι τεράστιες, αφού το ποσοστό των εμβολιασμένων στις πλούσιες χώρες φτάνει το 67,45% και στις φτωχές, ιδίως στην Αφρική, το 4,36%. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το 65% των κατοίκων των πιο αναπτυγμένων χωρών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της covid-19 έναντι μονάχα 7% στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
Η εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, το οποίο εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έφερε ξανά στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να ελεγχθεί η επιδημία.
Το όριο του 70% θεωρείται καθοριστικής σημασίας για να ελεγχθεί η πανδημία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πρόσφατα ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί στην Αφρική μόλις το 2024, εφόσον συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εμβολιασμού.
Η Παγκόσμια Τράπεζα χορηγεί 20 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να χρηματοδοτήσουν την αγορά εμβολίων και να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους. Στην αρχή της πανδημίας είχε δώσει άλλο ένα πακέτο, ύψους 10 δισεκ. δολαρίων, υπενθύμισε η αντιπρόεδρος. Σχεδόν 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χορηγήθηκαν «χάρη στη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας» και έχουν υπογραφεί συμβάσεις για άλλες 300 εκατομμύρια δόσεις, διευκρίνισε η Μούρτι.
Η αντιπρόεδρος δεν άφησε ασχολίαστη και την απροθυμία πολλών στις αναπτυσσόμενες χώρες να εμβολιαστούν: «Οι επιφυλάξεις απέναντι στα εμβόλια είναι υπαρκτές. Δεν πρέπει να τις υποτιμούμε», τόνισε.
«Όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να λυθεί και πολλές χώρες το κάνουν. Δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε ως λόγο για να μην επιταχύνουμε την παράδοση των εμβολίων (..) και την ίση πρόσβαση στα εμβόλια», υπογράμμισε.