ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Απαγορεύονται εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά υπό το φόβο της Όμικρον

Γαλλία: Απαγορεύονται εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά υπό το φόβο της Όμικρον
Σε τροχιά επικράτησης βρίσκεται η παραλλαγή Όμικρον στη Γαλλία AP Photo/Michel Euler

Υπό το φόβο της παραλλαγής Όμικρον απαγορεύονται μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, πάρτι σε δημόσιους χώρους και πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Γαλλία, ενώ παράλληλα μειώνεται στους τέσσερις μήνες το μεσοδιάστημα ανάμεσα στη χορήγηση της δεύτερης και τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.

«Το πέμπτο κύμα είναι ήδη εδώ» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, σε συνέντευξη Τύπου παραθέτοντας σειρά νέων μέτρων προς συγκράτηση της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον, η οποία αναμένεται να έχει επικρατήσει μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και στη Γαλλία.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων θα επιτρέπειται από τις αρχές του 2002 μόνο σε εμβολιασμένους η είσοδος σε δημόσιους χώρους και εστιατόρια, καθώς και η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς για μεγάλες αποστάσεις.

Το υγειονομικό πάσο που ίσχυε έως σήμερα θα μετατραπεί αμιγώς σε πιστοποιητικό εμβολιασμού με νέο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί τον Ιανουάριο, δηλαδή δεν θα γίνεται πλέον δεκτό αρνητικό τεστ κορωνοϊού για κοινωνικές δραστηριότητες, όπως μεταδίδει το δίκτυο France 24.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την άρνηση λίγων Γάλλων να εμβολιαστούν να επηρεάσει τη ζωή ολόκληρης της χώρας» δήλωσε ο Ζαν Καστέξ.

Ανακοινώνοντας πως απαγορεύονται μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε τους Γάλλους να υποβληθούν σε self test πριν συγκεντρωθούν με οικείους για να γιορτάσουν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απαγόρευση εισόδου Βρετανών ταξιδιωτών στη Γαλλία που τίθεται σε ισχύ από απόψε τα μεσάνυχτα, τονίζοντας ότι επιτρέπεται η άφιξη στη χώρα μόνο εάν οι ταξιδιώτες είναι Γάλλοι, έχουν Γάλλο σύντροφο ή μόνιμη κατοικία στη Γαλλία.

Μετά και το χθεσινό ρεκόρ με 88,376 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία αποφάσισε να μην επιτρέψει την είσοδο στους Βρετανούς ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφτούν την χώρα είτε για τουρισμό, είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Μάλιστα, όσοι παρόλα αυτά έχουν κάποιο σημαντικό λόγο ταξιδιού -όπως για παράδειγμα ιατρικό- εμβολιασμένοι ή μη, θα πρέπει να κάνουν ένα PCR τεστ μόλις 24 ώρες πριν την άφιξή τους. Επιπρόσθετα, θα τους επιβληθεί υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών ή δύο ημερών, με υπόδειξη όμως ενός επιπλέον αρνητικού τεστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ