ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Imperial College: 5,4 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από την Όμικρον

Κορωνοϊός - Imperial College: 5,4 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από την Όμικρον
Εξαιρετικά χαμηλή είναι η κάλυψη που προσφέρουν οι δυο δόσεις εμβολιασμού, έναντι της νέας μετάλλαξης όμικρον του κορωνοϊού. AP/Jerome Delay

Κατά 5,4 φορές μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη μετάλλαξη Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη από το Imperial College, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Εξαιρετικά χαμηλή είναι η κάλυψη που προσφέρουν οι δυο δόσεις εμβολιασμού, έναντι της νέας μετάλλαξης όμικρον του κορωνοϊού, αφού σύμφωνα με μελέτη του Imperial College, ο βαθμός προστασίας έναντι της συμπτωματικής μόλυνσης από την παραλλαγή μετά από δύο δόσεις του εμβολίου είναι από 0% έως 20%, ενώ από την ενισχυτική δόση από 55% έως 80%.

Επίσης, ο βαθμός προστασίας έναντι της συμπτωματικής μόλυνσης από την παραλλαγή μετά από δύο δόσεις του εμβολίου είναι από 0% έως 20% και μετά από την ενισχυτική δόση από 55% έως 80%.

Επιπλέον, άτομα που ασθένησαν με κορωνοϊό, έχουν μόλις 19% προστασία απέναντι στο νέο στέλεχος.

Οπως διευκρινίζεται στην έρευνα, το ποσοστό προστασίας καθορίζεται ανάλογα με τον οργανισμό, την ηλικία και τα προβλήματα υγείας.

Πάντως, οι Βρετανοί επιστήμονες στη μελέτη τους διαπιστώνουν επίσης ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον δε φαίνεται να εκδηλώνεται με ελαφρύτερα συμπτώματα, όπως τείνει να επικρατήσει ως γενική παραδοχή.

Το μοντέλο που χρησιμοποίησε η ερευνητική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου βασίστηκε σε σχετικώς περιορισμένα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Επισημαίνουν έτσι ότι υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας έως ότου συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες από τον «πραγματικό κόσμο» σχετικά με τη νέα ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνα του Imperial δείχνουν ότι θα υπάρξει μία μείωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον.

Ακόμη και με μία αναμνηστική δόση, η προστασία από σοβαρή νόσηση έναντι της Όμικρον, όπως υπολόγισαν, κυμαινόταν μεταξύ 80% και 85.9%, σε σύγκριση με το 97% που πετύχαιναν τα εμβόλια έναντι της Δέλτα

Ωστόσο υπάρχουν και άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να καταπολεμήσουν την Covid, όπως τα Τ- Λεμφοκύτταρα. Η συγκεκριμένη έρευνα δεν μπόρεσε να αποτιμήσει την επίδραση αυτών.

Ένας από τους ερευνητές του Imperial, o καθηγητής Άζρα Γκάνι (Azra Ghani) δηλώνει στο ΒBC: «Ενα από τα στοιχεία αβεβαιότητας που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι πόσο βαριά θα είναι η νόσηση που προκαλεί η Όμικρον σε σύγκριση με εκείνη που προκαλούσαν οι άλλες παραλλαγές.

Παρότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να το κατανοήσουμε αυτό πλήρως, οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για να αποτρέψουν κάθε δυνητικό αντίκτυπο. Τα δικά μας αποτελέσματα αποδεικνύουν την σημασία της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης ως τμήμα μιας ευρύτερης υγειονομικής απάντησης».

Από την πλευρά του ο Δρ. Kλάϊβ Ντιξ (Clive Dix) πρώην επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δηλώνει: «Υπάρχει τεράστια ποσότητα αβεβαιότητας σε αυτές τις εκτιμήσεις μοντέλων και θα μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι για την επίδραση των τρίτων δόσεων απέναντι στην Όμικρον μόνο όταν θα αποκτήσουμε δεδομένα ενός επιπλέον μήνα που θα προέρχονται από τον πραγματικό κόσμο.

Δεδομένα για εισαγωγές στα νοσοκομεία, για εισαγωγές σε ΜΕΘ, αριθμούς και θύματα.

Το μόνο σίγουρο παραμένει ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να χορηγούμε εμβόλια -τώρα και στο μέλλον- σε όλον τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ