ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Πιθανή η λήψη νέων μέτρων μετά τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός - Ιταλία: Πιθανή η λήψη νέων μέτρων μετά τα Χριστούγεννα
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πρόκειται να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη 23 του μηνός με θέμα την συνολική εκτίμηση της κατάστασης και την λήψη τυχόν νέων μέτρων πρόληψης και προστασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπό το φόβο της μετάλλαξης Όμικρον, πολλές χώρες αναθεωρούν τα μέτρα που λαμβάνουν, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την πορεία της. Στο πλαίσιο αυτό, και η Ιταλία είναι πιθανό να λάβει νέα, αυστηρότερα μέτρα αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 23 του μηνός, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πρόκειται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν από κοινού την όλη κατάσταση, βάσει και των νέων στοιχείων που αφορούν τη διάδοση της παραλλαγής Όμικρον.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κυρίως, μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό. Μέχρι τώρα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, οι εργαζόμενοι στην παιδεία, στον υγειονομικό τομέα, στην αστυνομία, στον στρατό και στους καραμπινιέρους.

Παράλληλα, εξετάζεται και η μείωση της ισχύος του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», από εννέα σε έξι μήνες.

Στο μεταξύ, σήμερα στη χώρα καταγράφηκαν 28.064 κρούσματα κορωνοϊού και 123 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, έγιναν 697.740 διαγνωστικά τεστ, το 4% εκ των οποίων προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 953 ασθενείς με τον ιό, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 7.576 οι ασθενείς.

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία οι μολύνσεις είναι 5.364.852 και 135.544 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 83, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Ινστιτούτου Υγείας της χώρας.

Χθες το πρωί δεν είχαν ξεπεράσει τα 55. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίσθηκαν στις ευρύτερες περιοχές του Μιλάνου και της Νάπολης. «Η παραλλαγή αυτή αποτελεί έναν νέο κίνδυνο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Ο δε πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, πρόσθεσε ότι «τις επόμενες ημέρες είναι πιθανόν να καταγραφεί περαιτέρω αύξηση».

«Η λήψη οποιουδήποτε μέτρου θα φέρει αποτελέσματα μόνον μετά δύο με τρεις εβδομάδες. Η πίεση θα αυξηθεί πρώτα στα νοσοκομεία και μετά, κυρίως, στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Περιμένουμε σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης, αλλά έχουμε προετοιμαστεί» υπογραμμίζει, στο μεταξύ, ο Σύλλογος Ιταλών Αναισθησιολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ