ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Συμφωνία ΕΕ - Pfizer για επιτάχυνση της παράδοσης των εμβολίων

Κορωνοϊός: Συμφωνία ΕΕ - Pfizer για επιτάχυνση της παράδοσης των εμβολίων
Πρόκειται για επιπλέον δόσεις από τις ήδη προγραμματισμένες 195 εκατομμύρια. AP/Nam Y. Huh

Επιπλέον 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου (5 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, 5 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο και 10 εκατομμύρια τον Μάρτιο) θα παραδόσει στα κράτη - μέλη της ΕΕ η BioNtech-Pfizer μετά από συμφωνία που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για επιπλέον δόσεις από τις ήδη προγραμματισμένες 195 εκατομμύρια , ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό παραδόσεων της BioNtech-Pfizer το πρώτο τρίμηνο σε 215 εκατομμύρια.

Την περασμένη Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή συμφώνησε επίσης με τη Moderna για την παράδοση πρόσθετων δόσεων το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αυτό θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κράτη μέλη που έχουν βραχυπρόθεσμη ανάγκη για πρόσθετες δόσεις εμβολίων.

Δεδομένης της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους μήνες, ο πλήρης εμβολιασμός και η εισαγωγή ενισχυτικών παραμέτρων παραμένουν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ για την υγεία. Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη ταχεία αύξηση των λοιμώξεων λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους παρασκευαστές εμβολίων για την περαιτέρω επιτάχυνση της παράδοσης των δόσεων στα κράτη μέλη, έτσι ώστε ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν επίσης ενεργοποιήσει μια πρώτη επιλογή για παραγγελία άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων, στο πλαίσιο της τρίτης σύμβασης με την BioNTech-Pfizer.

Αυτή η παραγγελία καλύπτει επίσης εμβόλια προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον, εάν αυτά τα εμβόλια γίνουν διαθέσιμα. Με αυτή τη διαταγή, η ΕΕ προετοιμάζεται σε περίπτωση που χρειαστούν προσαρμοσμένα εμβόλια. Οι παραδόσεις αυτών των άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Αυτές οι δόσεις προστίθενται στις 450 εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2022 βάσει της συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί.

Ο συνολικός αριθμός παραδόσεων από την BioNTech-Pfizer θα φτάσει τα 650 εκατομμύρια δόσεις το 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ