ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Ευρώπη για την Όμικρον: «Ανάχωμα» το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα

Συναγερμός στην Ευρώπη για την Όμικρον: «Ανάχωμα» το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα
Έκτακτα περιοριστικά μέτρα μεσούσης της εορταστικής περιόδου λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για την ανάσχεση της μετάλλαξης Όμικρον (Φωτογραφία από διαδήλωση στην Ολλανδία κατά των μέτρων προστασίας) AP Photo / Peter Dejong

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη λόγω της ταχύτατα μεταδιδόμενης μετάλλαξης Όμικρον με πολλές χώρες να λαμβάνουν μεσούσης της εορταστικής περιόδου έκτακτα μέτρα προστασίας για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η Ολλανδία μπαίνει εκ νέου από σήμερα 19 Δεκεμβρίου σε καθεστώς lockdown, στη Γαλλία ακυρώθηκαν όλες οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, η Γερμανία, ανακοίνωσε καθεστώς καραντίνας δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, ενώ στην Ιταλία σχεδιάζουν τη λήψη νέων μέτρων αν χρειαστεί.

Την ίδια ώρα, σε πολλές από της ευρωπαϊκές χώρες εντείνονται και οι αντιδράσεις αρνητών, που διαδηλώνουν μαζικά κατά των περιοριστικών μέτρων χωρίς να λείπουν οι εντάσεις και τα επεισόδια.

Ενδεικτική είναι η μεγάλη συγκέντρωση στην Βρετανία, όπου οι διαδηλωτές το βράδυ του Σαββάτου πολιόρκησαν την Ντάουνινγκ Στριτ ρίχνοντας βεγγαλικά και κινούμενοι ενάντια στις δυνάμεις που φρουρούσαν την πρωθυπουργική κατοικία.

Έξω από το κοινοβούλιο, διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν με τα γκλοπ να τους απομακρύνουν. Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στη Χάγη Ολλανδίας, στο Παρίσι, το Αμβούργο και τη Βαρκελώνη.

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

Oλλανδία

Από σήμερα ξεκινά καθεστώς lockdown στην Ολλανδία.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το αιφνιδιαστικό λοκντάουν το απόγευμα του Σαββάτου, επιβάλλοντας το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων καθώς και των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων, των μουσείων και άλλων δημόσιων χώρων από σήμερα μέχρι τουλάχιστον και τις 14 Ιανουαρίου.

Η είδηση σόκαρε πολλούς Ολλανδούς που προετοιμάζονταν για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν χθες να προμηθευτούν δώρα και τρόφιμα αλλά και να κουρευτούν την τελευταία στιγμή.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας ζητούν αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη κατά την εορταστική περίοδο ενώ οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων τονίζουν την αναγκαιότητα για σωματική άσκηση στη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης.

Όλα τα σχολεία θα κλείσουν μια εβδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δηλαδή αύριο Δευτέρα, και θα παραμείνον κλειστά μέχρι τουλάχιστον στις 9 Ιανουαρίου, ενώ τα νοικοκυριά καλούνται να μην δέχονται πάνω από δύο επισκέπτες και οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους είναι επίσης περιορισμένες στα δύο άτομα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα επιταχύνει την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έπειτα από μια αργή εκκίνηση της εμβολιαστικής εκστρατείας και τώρα στοχεύει να εμβολιάσει με αναμνηστική δόση όποιον είναι πάνω από 60 ετών μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ όπου βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από ένα νυχτερινό λοκντάουν που επιβλήθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα.

Αλλά τα κρούσματα που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον αυξήθηκαν ραγδαία από τις αρχές Δεκεμβρίου και η παραλλαγή αυτή αναμένεται να είναι η επικρατέστερη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση στην μέχρι σήμερα πρωθυπουργική θητεία του έπειτα από μια σειρά σκανδάλων και λαθών και νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα περισσότεροι από 100 βουλευτές του συντηρητικού κόμματός του καταψήφισαν τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε πως βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν είναι πολιτικά ανίσχυρος για να επιβάλλει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα αν αυτό χρειαστεί.

«Όχι, δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό...αν η κυβέρνηση θεωρήσει ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα φυσικά και θα το θέσουμε ενώπιον του κοινοβουλίου και θα είναι αυτό που θα αποφασίσει», είπε ο Σάτζιντ Τζάβιντ.

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και κηρύσσει συναγερμό για μείζον υγειονομικό συμβάν. «Ανησυχούμε απίστευτα με την τεράστια αύξηση της παραλλαγής Όμικρον. Το τελευταίο 24ωρο είχαμε τα περισσότερα νέα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 26.000», επισήμανε ο Σαντικ Χαν.

Οι ειδικοί ζητούν lockdown δύο εβδομάδων για να περιοριστεί η μετάλλαξη Ομικρον. Κάποιοι από τους ειδικούς μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και την ακύρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων προκειμένου να μην φτάσουν τις 3.000 οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία την ημέρα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που διέρρευσαν, οι σύμβουλοι της επιτροπής σοφών «SAGE» υποστηρίζουν ότι, χωρίς μέτρα παρέμβασης πέρα από τους ισχύοντες κανόνες του Σχεδίου Β, η μοντελοποίηση δείχνει πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να κορυφωθούν στις τουλάχιστον 3.000 την ημέρα στην Αγγλία. Την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο κυμαίνονταν ημερησίως μεταξύ 696 και 815.

Γερμανία

Καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βερολίνου ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα έρθει μέσω της μετάλλαξης «Όμικρον».

«Ο σημαντικότερος τρόπος να γίνει επίπεδο το νέο κύμα είναι ο άμεσος περιορισμός των κρουσμάτων, μέσω του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας», τόνισε.

Η Γερμανία θα επιβάλει από σήμερα τα μεσάνυχτα (Κυριακή προς Δευτέρα) καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Για την Γερμανία, η Βρετανία θα θεωρείται στο εξής «ζώνη παραλλαγής» της Covid-19, μπαίνει δηλαδή κατηγορία των χωρών απ’ όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την άφιξή τους. Μόνον οι Γερμανοί πολίτες ή οι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία θα επιτρέπεται να μπαίνουν στη χώρα προερχόμενοι από τη Βρετανία. Ο κανόνας ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς.

Εν τω μεταξύ η Γερμανία ανέφερε 29.348 νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19, με το συνολικό αριθμό των μολύνσεων να έχει αυξηθεί στα 6.739.536 κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Αναφέρθηκαν επίσης, 180 νέοι θάνατοι, με το συνολικό αριθμό των θανάτων από την πανδημία να έχει φτάσει στους 108.233 θανάτους.

Γαλλία

Ακυρώνονται πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, συστήνονται ολιγομελείς οικογενειακές συναθροίσεις, ενώ, λόγω της νέας παραλλαγής Όμικρον ματαιώνονται τα ταξίδια του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού σε Μάλι και Ιορδανία αντίστοιχα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι τοπικές αρχές θα απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις που δεν θα δηλωθούν εκ των προτέρων, την κατανάλωση αλκοόλ στους δημόσιους χώρους και θα απαγορεύσουν τη διοργάνωση μεγάλων υπαίθριων συγκεντρώσεων, ειδικά πυροτεχνήματα και συναυλίες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστεξ.

Το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα και εκτιμάται ότι θα είναι κυρίαρχο από τις αρχές του 2022. Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού θεωρείται τώρα ύποπτη για ποσοστό μεγαλύτερου του 10% των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την COVID-19 στη Γαλλία.

ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα αυστηρότερα μέτρα για να βάλει φρένο στην εξάπλωσή τους εν όψει Χριστουγέννων.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την Τρίτη τα νέα βήματα της κυβέρνησης για να βοηθήσει τις πολιτείες που χρίζουν βοήθειας», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο αμερικανικό δίκτυο «NBC News».

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων έχοντας«ήδη απευθύνει μία αυστηρή προειδοποίηση για το πώς θα είναι ο χειμώνας για τους Αμερικανούς που επιλέγουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι», είπε ο αξιωματούχος.

Ιταλία

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανή η λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 23 του μηνός, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν από κοινού την όλη κατάσταση, βάσει και των νέων στοιχείων που αφορούν τη διάδοση της παραλλαγής όμικρον.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κυρίως, μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό. Μέχρι τώρα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, οι εργαζόμενοι στην παιδεία, στον υγειονομικό τομέα, στην αστυνομία, στον στρατό και στους καραμπινιέρους.

Παράλληλα, εξετάζεται και η μείωση της ισχύος του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», από εννέα σε έξι μήνες.

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία οι μολύνσεις είναι 5.364.852 και 135.544 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Κύπρος

Αυτοπεριορισμό, τεστ PCR κατά την άφιξη, καθώς και rapid test στις 72 ώρες μετά την είσοδό τους στην Κύπρο ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, για όλους τους επιβάτες που εισέρχονται από τις 18 Δεκεμβρίου 2021 στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνω των 12 ετών και ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης ή προηγούμενης νόσησης, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων με την παραλλαγή Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι την έκδοση του PCR αποτελέσματός τους, υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στον χώρο διαμονής τους. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος παραμένουν αυστηρά σε αυτοπεριορισμό και αναμένουν οδηγίες από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.

Κατά την άφιξή τους, οι επιβάτες λαμβάνουν συσκευασία που περιέχει 5 self-test, τα οποία οφείλουν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση PCR που τους έγινε στο αεροδρόμιο. Οι επιβάτες θα διενεργούν ένα self-test κάθε μέρα και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα επικοινωνούν με τον Προσωπικό Γιατρό τους στην Κύπρο.

Στις 72 ώρες από την άφιξή τους, με δεδομένο ότι τις προηγούμενες μέρες είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στη διενέργεια του self-test, θα πρέπει να διενεργούν ένα rapid test στις κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ