ΚΟΣΜΟΣ

Ιρίνα Καραμάνος: Η ελληνικής καταγωγής σύντροφος του νέου αριστερού προέδρου της Χιλής

Ιρίνα Καραμάνος: Η ελληνικής καταγωγής σύντροφος του νέου αριστερού προέδρου της Χιλής
Η Ιρίνα και ο νέος πρόεδρος της Χιλής είναι ζευγάρι εδώ και 2,5 χρόνια AP Photo/Luis Hidalgo

Μία Ελληνίδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο πλάι του 35χρονου Γκάμπριελ Μπόριτς, ο οποίος, μετά τη θριαμβευτική νίκη του έναντι του δεξιού αντιπάλου του στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, αναδείχθηκε ο νεότερος πολιτικός που γίνεται πρόεδρος της Χιλής

Πρόκειται για την 32χρονη Ιρίνα Καραμάνος, κόρη του Τζορτζ Καραμάνος ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Σαντιάγκο.

Η Ιρίνα και ο νέος πρόεδρος εδώ και 2,5 χρόνια διατηρούν δεσμό με τα χιλιανά ΜΜΕ να αναφέρουν πως τόσο ο άνδρας όσο και η κόρη του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη του αριστερού πολιτικού.

Με σπουδές Ανθρωπολογίας και Επικοινωνίας στη Γερμανία, η Ιρίνα είναι μια γυναίκα χαμηλών τόνων, εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος, η οποία προεκλογικά απέφυγε τις πολλές πολιτικές εμφανίσεις.

Η Καραμένος, προεκλογικά, έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα της «Πρώτης Κυρίας», σε περίπτωση που εκλεγεί ο σύντροφός της.

«Η θέση της πρώτης κυρίας αξίζει να επανεξεταστεί γιατί βρισκόμαστε σε διαφορετικούς καιρούς, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να ξανασκεφτούμε τη δύναμη και τις σχέσεις που προκύπτουν από αυτήν» είχε δηλώσει.

H εφημερίδα La Nacion γράφει σκιαγραφώντας το προφίλ της: «Χαμηλών τόνων και συγκρατημένη, η Ιρίνα Καραμάνος έχει λογαριασμό στο Instagram και ντρέπεται όταν τη ρωτούν για τον Μπόριτς. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η φεμινίστρια και ακτιβίστρια για τα γυναικεία δικαιώματα αύξησε το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες εμφανίσεις μαζί του ενόψει της κάλπης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, που θέλουν να βλέπουν έναν υποψήφιο να συνοδεύεται από μία γυναίκα. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που διαλύει τη συντηρητική ψευδαίσθηση: Η Καραμάνος ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αποποιηθεί τον ρόλο της πρώτης κυρίας σε περίπτωση εκλογής του συντρόφου της, κάτι που τελικά συνέβη και με μεγαλύτερη διαφορά απ' ό,τι προβλεπόταν».

Ο υποψήφιος της αριστεράς πέτυχε θριαμβευτική νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, επικρατώντας με άνεση έναντι του αντιπάλου του, υποψήφιου της άκρας δεξιάς Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του.

Η ορκωμοσία του θα γίνει στις 11 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ