ΚΟΣΜΟΣ

Ντράγκι και Σολτς θέλουν Ιταλία και Γερμανία να «μιλούν με μια φωνή»

Ντράγκι και Σολτς θέλουν Ιταλία και Γερμανία να «μιλούν με μια φωνή»
Ωστόσο, παρά τα χαμόγελα οι απόψεις των δύο χωρών για το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν ταυτίζονται AP Photo/Guglielmo Mangiapane,Pool

«Επίσημη πρώτη» για τον Μάριο Ντράγκι και τον Όλαφ Σολτς στη Ρώμη με τους δύο ηγέτες να δηλώνουν ενώπιον των δημοσιογράφων, κατά την παρθενική επίσκεψη του νέου Γερμανού καγκελαρίου στην ιταλική πρωτεύουσα, ότι θέτουν ως στόχο ένα «ενιαίο σχέδιο δράσης» στους τομείς της οικονομίας, της οικολογικής μετάβασης και των διεθνών ζητημάτων.

«Δεν αποφασίσαμε ακόμη αν θα λάβει την μορφή συμφώνου, πρωτοκόλλου συνεργασίας ή κάποια άλλη, είμαστε στην αρχή της όλης αυτής πορείας» επισήμανε ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Όλα Σόλτς.

«Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να μιλάμε με μία και μόνον φωνή» δήλωσε από πλευράς του ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Η εποχή μετά την πανδημία δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες να χρηματοδοτήσουν σχέδια και δράσεις χωρίς προηγούμενο. Θα πρέπει να δούμε πώς μπορούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο με νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Μπορεί να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος αλλά πιστεύω ότι θα βρεθεί συμφωνία, είναι απλούστερο από ό,τι σε άλλους τομείς».

Στο θέμα αυτό, οι θέσεις των δυο χωρών δεν ταυτίζονται. Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι «η Ευρώπη, πλέον, εγγυάται σε όλους την δυνατότητα να λύσουν τα προβλήματά τους» και ότι «οι κανόνες έχουν την ευελιξία τους, βάσει της οποίας μπορούμε να κινηθούμε και στο μέλλον».

Σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι αύριο, Τρίτη, στη Γερμανία, μπορεί να αποφασιστούν περαιτέρω περιορισμοί και απαγορεύσεις.

Ο δε Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι τα νέα στοιχεία των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον θα συζητηθούν με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν, στις 23 του μηνός, και θα αποφασιστεί αν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων.

Ο Γερμανός καγκελάριος, τέλος, εξέφρασε θαυμασμό για την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για την χώρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ