ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Απελαύνει Γερμανούς διπλωμάτες στην κόντρα με φόντο δολοφονία Τσετσένου μαχητή

Ρωσία: Απελαύνει Γερμανούς διπλωμάτες στην κόντρα με φόντο δολοφονία Τσετσένου μαχητή
Προηγήθηκε η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών για την υπόθεση δολοφονίας Τσετσένου πρώην μαχητή στο Βερολίνο - Στη φωτογραφία το κτήριο της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο AP Photo/Markus Schreiber

Εν μέσω των ήδη οξυμένων σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, νέο μέτωπο «ανοίγει» το Κρεμλίνο με το Βερολίνο κηρύσσοντας ανεπιθύμητα πρόσωπα (personae non gratae) δύο Γερμανούς διπλωμάτες που υπηρετούν στην πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Μόσχα.

Πρόκειται για «απάντηση» στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, μετά την ετυμηγορία δικαστηρίου του Βερολίνου για την υπόθεση της δολοφονίας του Γεωργιανού πολίτη Ζελιχμάν Χανγκοσβίλι.

Το Βερολίνο απέλασε την περασμένη εβδομάδα δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς το γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι η Μόσχα είχε διατάξει τη δολοφονία του Τσετσένου πρώην μαχητή, Ζελιχμάν Χανγκοσβίλι, ο οποίος δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε πάρκο του Βερολίνου.

Η Ρωσία αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή στην δολοφονία.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι στο υπουργείο εκλήθη ο Γερμανός πρέσβης, Γκέζα Αντρέας φον Γκάιρ, στον οποίο ανακοινώθηκε η απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών στο πλαίσιο της συμμετρικής απάντησης για την μη φιλική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η Ρωσία «θα αντιδρά συμμετρικά σε οποιεσδήποτε πιθανές μελλοντικές επιθέσεις συγκρουσιακού χαρακτήρα του Βερολίνου».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από πλευράς του ότι η απέλαση των διπλωματών από τη Ρωσία είναι εντελώς αβάσιμη και επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Η κίνηση αυτή δεν συνιστά έκπληξη, αλλά είναι εντελώς αδικαιολόγητη από την οπτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «η σημερινή απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας επιβαρύνει εκ νέου τις σχέσεις μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ