ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Η «Όμικρον» εξαπλώνεται και μολύνει τους εμβολιασμένους

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Η «Όμικρον» εξαπλώνεται και μολύνει τους εμβολιασμένους
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρουσίασε νέα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρουσίασε νέα στοιχεία σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με όσα είπε, η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα από την παραλλαγή Δέλτα και προκαλεί λοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

«Υπάρχουν πλέον σταθερές ενδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτήριο της έδρας του Οργανισμού.

«Και είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον COVID-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Τέντρος συνέστησε στις οικογένειες και στους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, να το σκεφτούν δυο φορές: «Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ευχήθηκε το 2022 να είναι η χρονιά κατά την οποία «θα βάλουμε τέλος στην πανδημία».

Τόσο ο Τέντρος όσο και ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει ταχύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μελέτες για την προέλευση του νέου κορωνοϊού. Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί ο διαμοιρασμός δεδομένων εκ μέρους της Κίνας, σχολιάζοντας ότι οι έρευνες που γίνονται δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, το καμπανάκι του κινδύνου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον τα Χριστούγεννα έκρουσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι.

Όπως είπε, οι μετακινήσεις την περίοδο των εορτών θα ενισχύσουν την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους, ακόμη και μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

«Η Όμικρον έχει μια εκπληκτική ικανότητα εξάπλωσης», τόνισε ο Φάουτσι μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Ο επιδημιολόγος που συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επεσήμανε ότι πλέον το στέλεχος Όμικρον «σαρώνει όλο τον κόσμο», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό των Αμερικανών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη κατά της covid-19.

«Αυτό ο ιός είναι εκπληκτικός», υπογράμμισε ο Φάουτσι.

«Θα πάρει το πάνω χέρι και θα δούμε δύσκολες εβδομάδες ή μήνες καθώς πλησιάζουμε τον χειμώνα».

«Εξαπλώνεται πραγματικά γρήγορα, κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο και αναμφίβολα στη χώρα μας», επεσήμανε σε άλλη συνέντευξή του στο ABC, εξηγώντας ότι σχεδόν 50 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι ανεμβολίαστοι.

«Όταν έχουμε αυτό το επίπεδο ευαλωτότητας και έναν ιό όπως η Όμικρον που εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, είναι πολύ πιθανό να δούμε σε κάποιες περιοχές της χώρας μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας καθώς και στους υγειονομικούς που εξαντλούνται λόγω αυτού», πρόσθεσε καλώντας τους Αμερικανούς να κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίου.

«Η διαφορά μεταξύ ενός εμβολιασμένου και ενός ατόμου που έχει κάνει την αναμνηστική δόση όταν μολύνονται (από την covid-19) και ενός ανεμβολίαστου που μολύνεται είναι μεγάλη σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της σοβαρότητας» της νόσησης, υπογράμμισε ο Φάουτσι.

«Οι πλήρως εμβολιασμένοι αντιμετωπίζουν καλύτερα (μία ενδεχόμενη μόλυνση) …η βέλτιστη προστασία παρέχεται με τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ