ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Σε δίκη η σύντροφος του Ρομάν Προτάσεβιτς κινδυνεύοντας με δεκαετή κάθειρξη

Λευκορωσία: Σε δίκη η σύντροφος του Ρομάν Προτάσεβιτς κινδυνεύοντας με δεκαετή κάθειρξη
Η 23χρονη Σοφία Σαπέγκα, όπως και ο σύντροφος της Ρομάν Προτάσεβιτς, κρατούνται σε κατ' οίκον περιορισμό. Στιγμιότυπο από διαδηλώσεις στη Ρίγα της Λετονίας υπέρ της απελευθέρωσής τους ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / TOMS KALNINS

Σε δίκη παραπέμπει το καθεστώς της Λευκορωσίας την Σοφία Σαπέγκα, σύντροφο του αντιφρονούντος Ρομάν Προτάσεβιτς, έξι και πλέον μήνες μετά τη σύλληψη του ζευγαριού κατά την «κρατική αεροπειρατεία» στο αεροσκάφος της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους και υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Η 23χρονη Σοφία Σαπέγκα κινδυνεύει με επιβολή ποινής μεγαλύτερη της δεκαετούς κάθειρξης.

Η Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι η Σαπέγκα παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη με βάση επτά άρθρα του Ποινικού Κώδικα της Λευκορωσίας

Η Σαπέγκα, η οποία βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, όπως και ο Ρομάν Προτάσεβιτς, κατηγορείται για ενέργειες που αποσκοπούσαν στην υποκίνηση κοινωνικού μίσους και διχόνοιας και για άσκηση βίας και απειλών κατά των εκπροσώπων της εξουσίας.

Σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης, η Σαπέγκα διηύθυνε το κανάλι στο Telegram, στο οποίο δημοσιεύονταν προσωπικά στοιχεία αστυνομικών που συμμετείχαν στην διάλυση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και στις διώξεις που επακολούθησαν.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης είχαν δώσει στην δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο η συλληφθείσα Σοφία Σαπέγκα παραδέχονταν ότι ήταν η ίδια που διηύθυνε το εν λόγω κανάλι.

Τα ανεξάρτητα μέσα και οι αντίπαλοι του Λουκασένκο θεωρούν ότι το βίντεο ήταν στημένο και γυρίστηκε κατόπιν πιέσεων που δέχθηκε η Σοφία Σαπέγκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ