ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών στην Καλιφόρνια

ΗΠΑ: Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών στην Καλιφόρνια
Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός εντάσεως 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών της βόρειας Καλιφόρνια, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή ακόμη και στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 12.10, τοπική ώρα, (22.10 ώρα Ελλάδας) 38 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Πετρόλια και σε εστιακό βάθος 9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Αξιωματούχοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ αναφέρουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης τσουνάμι.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο έξω από το ακρωτήριο Μεντοσίνο κοντά στην κομητεία Χάμπολντ και έγινε αισθητός μέχρι το Σαν Φρανσίσκο και το Τσίκο της Καλιφόρνια.

«Στην αρχή ήταν σιγά, αλλά μετά άρχισε πραγματικά να κουνάει. Είχαμε να ζήσουμε τέτοια δόνηση από το 2010» δήλωσε στο CNNi ο σερίφης της κομητείας Χάμπολντ, Ουίλιαμ Χόνσαλ.

Η κομητεία του Χάμπολντ είναι αραιοκατοικημένη. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Καλιφόρνια με το Όρεγκον, περίπου 435 χιλιόμετρα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της κομητείας δεν έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής τραυματισμούς ή μεγάλες καταστροφές, ωστόσο είναι ακόμη νωρίς για να γίνει αξιολόγηση των ζημιών. Εντοπίστηκαν μικρές ζημιές σε κτίρια και σπασμένα τζάμα.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού της Καλιφόρνια λειτούργησε ομαλά. Όσοι είχαν εγγραφεί στην υπηρεσία έλαβαν ειδοποίηση στο κινητό τους τηλέφωνο περίπου 10-15 δευτερόλεπτα πριν αρχίσει η Γη να τρέμει.

Το Γραφείο Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της πολιτείας αναφέρει ότι «παρακολουθεί ενεργά» και «συντονίζεται στενά με τις τοπικές υπηρεσίες στην περιοχή για την προστασία των κοινοτήτων από τυχόν δευτερεύουσες επιπτώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ