ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στο Λονδίνο

Κορωνοϊός: Ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στο Λονδίνο
Το Λονδίνο ακολουθεί το παράδειγμα του Παρισιού AP/Frank Augstein

Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν στο Λονδίνο την Πρωτοχρονιά, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξη Όμικρον στη Βρετανία.

«Με τις μολύνσεις της Covid-19 σε επίπεδα ρεκόρ στην πόλη μας και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαι αποφασισμένος (...) να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ανακόψω την εξάπλωση της νέας παραλλαγής και να φροντίσω να μην επιβαρυνθούν οι υπηρεσίες» υγείας, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σαντίκ Καν.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα οργανώσουμε την εκδήλωση με συμμετοχή 6.500 ανθρώπων στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», εξήγησε.

«Είναι πολύ απογοητευτικό για πολλούς Λονδρέζους, αλλά πρέπει να πάρουμε τα σωστά μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», επέμεινε.

Αντί για την εκδήλωση, θα μεταδοθεί από το BBC μια «εντυπωσιακή εκπομπή» στην οποία θα γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα του 2021.

Το Λονδίνο ακολουθεί έτσι το παράδειγμα του Παρισιού που το Σάββατο ανακοίνωσε ότι ματαιώνει τη ρίψη πυροτεχνημάτων και τις συναυλίες που επρόκειτο να δοθούν στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν αποκλείει νέα μέτρα

«Κάθε πιθανό μέτρο είναι υπό εξέταση προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Όπως είπε ο Μπόρις Τζόνσον, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί.

«Πρέπει να πω στον βρετανικό λαό και σε όλους, δεν θα αποκλείσουμε την πιθανότητα να πάμε ακόμη πιο πέρα, αν πρέπει να κάνουμε πράγματα για να προστατεύσουμε το κοινό», είπε ο Τζόνσον μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Επιφυλασσόμεθα να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να προστατεύσουμε» τους πολίτες, επέμεινε.

Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και να θέσει όρια στον τουρισμό, απάντησε: «Μπορώ να πω ότι εξετάζουμε κάθε είδους πράγματα… για να κρατήσουμε υπό έλεγχο την Όμικρον και δεν θα αποκλείσουμε τίποτα».

Ο Τζόνσον τόνισε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη» και ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατακόρυφα στο Λονδίνο.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν 91.743 νέα κρούσματα της Covid-19 (ο δεύτερος υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας) και 44 θάνατοι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για τη φωτογραφία που τον εικονίζει σε μια συγκέντρωση στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω του λοκντάουν και απάντησε ότι επρόκειτο για μια «συνάντηση εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ