ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Σε στενή επαφή με κρούσμα για 30 λεπτά ο Μπάιντεν ενώ η Όμικρον «κατέκτησε» τη χώρα

Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Σε στενή επαφή με κρούσμα για 30 λεπτά ο Μπάιντεν ενώ η Όμικρον «κατέκτησε» τη χώρα
Σε καθημερινά τεστ κορωνοϊού ο πρόεδρος των ΗΠΑ AP Photo/Patrick Semansky

Τη στενή επαφή του προέδρου των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν, με έναν εργαζόμενο του Λευκού Οίκου ο οποίος λίγο αργότερα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και έχει συμπτώματα ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης η εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζεν Ψάκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυρίας Ψάκι το πρωί της Δευτέρας ένας όχι υψηλόβαθμος εργαζόμενος στον Λευκό Οίκο ο οποίος δεν έχει συχνά επαφές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έμαθε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, ο εν λόγω υπάλληλος είχε περάσει περίπου 30 λεπτά σε κοντινή απόσταση με τον πρόεδρο στο Air Force One κατά την πτήση από τη Νότια Καρολίνα στην Πενσυλβάνια.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο εργαζόμενος αυτός ήταν πλήρως εμβολιασμένος αφού έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και είχε αρνητικό τεστ κορωνοϊού πριν να επιβιβαστεί στο Air Force One, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο για όλους όσοι ταξιδεύουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο υπάλληλος αυτός δεν είχε συμπτώματα μέχρι την Κυριακή γεγονός που τον οδήγησε να κάνει τεστ τη Δευτέρα.

Η Ψάκι ανακοίνωσε, τέλος, ότι ο 79χρονος Τζο Μπάιντεν υποβάλλεται τακτικά σε τεστ για κορωνοϊό και έχει ήδη δύο αρνητικά αποτελέσματα σε τεστ που έκανε από την Κυριακή ενώ είναι προγραμματισμένο να υποβληθεί σε νέο τεστ την Τετάρτη.

Κυρίαρχη πλέον στις ΗΠΑ η μετάλλαξη Όμικρον

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού έχει γίνει πλέον η κυρίαρχη στις ΗΠΑ, καθώς αντιπροσώπευε το 73,2% των μολύνσεων που καταγράφηκαν την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε τη 18η Δεκεμβρίου.

Η Όμικρον, εξαιρετικά μολυσματική, ξεπέρασε την παραλλαγή Δέλτα μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες και αντιπροσωπεύει πλέον ως και το 96,3% των κρουσμάτων σε τρεις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ (Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Άινταχο), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), την κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας.

Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε την 11η Δεκεμβρίου, τα κρούσματα της Όμικρον δεν αντιστοιχούσαν παρά στο 12,6%. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 4η Δεκεμβρίου, αποτελούσαν το 0,7%. Η Όμικρον, που εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα, είχε εντοπιστεί σε 48 αμερικανικές πολιτείες ως χθες Δευτέρα, ενώ το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της καταγράφηκε μετά την αλληλούχηση του γονιδιώματος στην Καλιφόρνια την 1η Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ