ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Διαδήλωση με αίτημα την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας

Αφγανιστάν: Διαδήλωση με αίτημα την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως (AP Photo/Mstyslav Chernov)

Βυθισμένο σε μεγάλη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση είναι το Αφγανιστάν, καθώς μετά την ανατροπή της αφγανικής κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν, οι δυτικές χώρες σταμάτησαν να παρέχουν βοήθεια στη χώρα.

Σήμερα, Τρίτη, στην Καμπούλ, μερικές εκατοντάδες Αφγανοί διαδήλωσαν ζητώντας να αποδεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, τα οποία έχει παγώσει η Δύση.

Περιστοιχισμένοι από μεγάλες δυνάμεις ισλαμιστών μαχητών, οι οποίοι έδωσαν την άδεια για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Καμπούλ κρατώντας πανό που έγραφαν στα αγγλικά και τα παστούν «Αφήστε μας να φάμε», «Δώστε μας τα παγωμένα μας χρήματα» ή «Μην ντροπιάζετε την ανθρωπότητα».

«Βασικό μας αίτημα είναι οι ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν τα περιουσιακά μας στοιχεία το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για τον πλούτο του αφγανικού λαού», δήλωσε ο Σαφίκ Άχμαντ Ραχίμι, 28 ετών, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, εκτιμώντας ότι «το μόνο αποτέλεσμα του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν είναι ότι ο πληθυσμός της χώρας υποφέρει από την πείνα».

«Ζητάμε από το ισλαμικό εμιράτο να δεχθεί όλα τα νόμιμα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Ραχίμι.

Η διεθνής κοινότητα ζητεί από τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών αίροντας τους περιορισμούς που τους έχουν επιβάλει σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την εργασία.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ανησυχεί για μια «χιονοστιβάδα πείνας».

Χθες Δευτέρα, το βράδυ οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσχέδιο απόφασης το οποίο θα διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, το οποίο ορίζει ότι η βοήθεια αυτή «δεν αποτελεί παραβίαση» της απόφασης με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις σε οντότητες που συνδέονται με τους Ταλιμπάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ