ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 500 εκατ. «τεστ στο σπίτι» θα δώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, το ίδιο μοντέλο με την Ελλάδα

ΗΠΑ: 500 εκατ. «τεστ στο σπίτι» θα δώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, το ίδιο μοντέλο με την Ελλάδα
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει σήμερα τη διάθεση 500 εκατομμυρίων δωρεάν τεστ που οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν στο σπίτι τους (AP Photo/Carolyn Kaster)

Tη λύση της μαζικής διάθεσης αυτοδιαγνωστικών τεστ επιστρατεύει η κυβέρνηση Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να ενισχυθεί η επιδημιολογική παρακολούθηση καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων «Wall Street Journal» και «New York Times».

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει σήμερα τη διάθεση 500 εκατομμυρίων δωρεάν τεστ που οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν στο σπίτι τους. Τα τεστ θα σταλούν μέσω ταχυδρομείου, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο, κατόπιν αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αποτελούν μέρος της στρατηγικής που έχει επιλέξει ο Λευκός Οίκος, η οποία δεν περιλαμβάνει τη λύση νέου lockdown.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεχτεί κριτική τις τελευταίες ημέρες για περιορισμένη έμφαση σε εύκολα και εύχρηστα τεστ, και η λύση της χορήγησης τεστ από το κράτος, δίχως χρέωση, ενδεχομένως αντικατοπτρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί πιο δυναμικά σε αυτό το μέτωπο. Στον πυρήνα των σχεδίων Μπάιντεν βρίσκεται πάντως η διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης και η αύξηση των ενισχυτικών δόσεων που χορηγούνται, με παράλληλη ενίσχυση των νοσοκομείων σε πολιτείες όπου παρατηρείται μεγάλη πίεση.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη WSJ, κατά τη σημερινή δήλωσή του ο Δημοκρατικός ηγέτης θα υπογραμμίσει ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες οι οποίοι τηρούν τους κανόνες αυτοπροστασίας θα μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια στις οικογενειακές συναθροίσεις των Χριστουγέννων, ενώ αντίθετα θα απευθύνει νέα αυστηρή προειδοποίηση στους ανεμβολίαστους για τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν. Ο πρόεδρος έχει επιλέξει μία ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα όσον αφορά την απειλή που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι από τον κορωνοϊό, σημειώνοντας την περασμένη Πέμπτη ότι όσοι έχουν επιλέξει να μην ανοσοποιηθούν «βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν χειμώνα σοβαρής ασθένειας και θανάτου».

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το 73% των νέων κρουσμάτων Covid-19 που καταγράφηκαν στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον, έναντι 13% την εβδομάδα έως τις 12 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ