ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η μετάλλαξη Όμικρον μολύνει για πρώτη φορά και τρωκτικά

Ρωσία: Η μετάλλαξη Όμικρον μολύνει για πρώτη φορά και τρωκτικά
Η Ρωσία μετρά μέχρι στιγμής 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ 300 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα AP Photo/Pavel Golovkin, File

Η παραλλαγή Όμικρον σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού μολύνει ποντίκια και αρουραίους, σύμφωνα με την επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor της Ρωσίας, Άννα Ποπόβα.

«Ήδη δύο αποτελέσματα της μέχρι σήμερα έρευνάς μας λένε ότι μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι το νέο στέλεχος Όμικρον μολύνει ποντίκια και αρουραίους» δήλωσε σήμερα, Τρίτη, η Άννα Ποπόβα, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Για τα προηγούμενα είδη στελεχών δεν παρατηρούσαμε κάτι τέτοιο ενώ παλαιότερα ψάχναμε να βρούμε ζωικά μοντέλα, επειδή τα ποντίκια και οι αρουραίοι δεν ήταν ευαίσθητα σ' αυτά. Σήμερα παρατηρούμε ότι μολύνονται και στον οργανισμό τους αναπτύσσεται η νόσος» ανέφερε η ίδια.

Ως προς την «πορεία» της παραλλαγής Όμικρον στη Ρωσία, η Άννα Ποπόβα δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 41 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης.

Στο σύνολό τους νοσηλεύτηκαν και 16 εξ αυτών έχουν ήδη λάβει εξιτήριο.

«Η κατάσταση όλων των ασθενών είναι σταθερή, επιπλέον επειδή οι περισσότεροι έχουν ανοσία» διευκρίνισε η Ποπόβα.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι περίπου 300 άτομα που ήρθαν σε επαφή με νοσήσαντες από την παραλλαγή Όμικρον έχουν τεθεί σε απομόνωση και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στη Ρωσία 25.907 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.906 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στα 10.267.719.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 1.027 θάνατοι , έναντι 1.019 την προηγούμενη μέρα, ενώ συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 299.249 θάνατοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ