ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Φόβοι ανάφλεξης με τις προεδρικές εκλογές να οδεύουν προς αναβολή

Λιβύη: Φόβοι ανάφλεξης με τις προεδρικές εκλογές να οδεύουν προς αναβολή
Δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος επίσημη ανακοίνωση για την αναβολή των εκλογών, ωστόσο όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν πως η εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να διεξαχθεί (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Yousef Murad, file

Το «εύφλεκτο» κλίμα που διαμορφώνεται στη Λιβύη εξαιτίας της αναβολής των προγραμματισμένων για την 24η Δεκεμβρίου προεδρικών εκλογών επιχειρούν να διαχειριστούν τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι το διαφαινόμενο κενό εξουσίας θα οδηγήσει σε αναζωπύρωση της βίας και οικονομικό χάος.

Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την αναβολή των εκλογών, ωστόσο όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν πως η εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να λάβει χώρα, αφού ακόμη δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί ο επίσημος κατάλογος των προεδρικών υποψηφίων.

Η Λιβύη γνώρισε ένα καθεστώς σχετικής ηρεμίας τον τελευταίο χρόνο μετά τη συμφωνία-ορόσημο για την κατάπαυση του πυρός τον Οκτώβριο του 2020, η οποία έθεσε τέλος σε μία δεκαετία συγκρούσεων, και η διεξαγωγή των εκλογών εντάχθηκε στο πλαίσιο πολύπλευρης προσπάθειας για την εδραίωση της ειρήνης.

Με τις εντάσεις να κλιμακώνονται γύρω από το εάν η προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να παραμείνει στη θέση της μετά τη λήξη της επίσημης θητείας της στις 24 Δεκεμβρίου, οδόφραγματα και ένοπλοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Τρίπολη και τέσσερα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου έχουν κλείσει καθώς έχουν καταληφθεί από πολιτοφυλακές.

Ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν σήμερα, Τρίτη, σε προάστιο της Τρίπολης, αναγκάζοντας τα σχολεία της περιοχής να κλείσουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Λιβύης, επισημαίνοντας πως υπονομεύονται οι συνθήκες για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

«Η κινητοποίηση δυνάμεων που πρόσκεινται σε διάφορες ομάδες προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σύρραξη», προειδοποίησε. Κάθε διαφωνία για πολιτικά ή στρατιωτικά ζητήματα πρέπει να επιλύεται με διάλογο, ιδίως σε αυτήν την περίοδο που η χώρα διανύει μια δύσκολη και περίπλοκη εκλογική διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να οδηγήσει σε μια ειρηνική (πολιτική) μετάβαση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αποστολή του ΟΗΕ, Manul.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται οχήματα με πολυβόλα και ένα άρμα μάχης σε μια συνοικία κοντά σε μια πανεπιστημιούπολη. Οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί με σακιά με άμμο και τα οδοφράγματα φυλάσσονται από ενόπλους.

Το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες του λόγω της κατάστασης αυτής στις συνοικίες Αΐν Ζάρα και Φορνάζ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλά σχολεία σε αυτές τις γειτονιές στα νότια προάστια της πόλης αποφάσισαν επίσης, για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δεν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις ή ανταλλαγή πυρών. Ένας ανταποκριτής μετέδωσε ότι η κατάσταση έβαινε προς εκτόνωση το απόγευμα, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι είχαν ανοίξει για την κυκλοφορία και ο αριθμός των ενόπλων είχε μειωθεί. Οι Αρχές δεν έκαναν κανένα επίσημο σχόλιο.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ συναντήθηκε με δύο συνυποψηφίους του από τη Δυτική Λιβύη

Εν τω μεταξύ, δύο υποψήφιοι από τη Δυτική Λιβύη επισκέφθηκαν σήμερα τη Βεγγάζη όπου συναντήθηκαν με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος διεκδικεί και αυτός την προεδρία της χώρας.

Οι δύο υποψήφιοι, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ, έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Μπενίνα, κοντά στη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κυρηναϊκής.

Σύμβουλος του Μπασάγα δήλωσε ότι επρόκειτο να συναντηθούν «με βουλευτές, πολιτικούς ηγέτες και αρχηγούς φυλών», υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτής της σπάνιας μετάβασης στη Βεγγάζη είναι «να καταρρίψουν τα εμπόδια που ορθώνονται πριν από τις εκλογές και να δείξουν ότι είναι εφικτό να ενωθεί» η χώρα.

Αμφότεροι συναντήθηκαν με τον στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει ντε φάκτο την Ανατολική και ένα μέρος της Νότιας Λιβύης. Ο Χαφτάρ συναντήθηκε επίσης με άλλους υποψηφίους από την Ανατολική και Νότια Λιβύη. Δεν διευκρινίστηκε πόση διάρκεια είχαν αυτές οι επαφές.

Ο Άχμεντ Μέιτιγκ ανέφερε ότι μετά τη Βεγγάζη οι υποψήφιοι θα πάνε και σε άλλες πόλεις της Ανατολικής Λιβύης.

Μεταξύ Απριλίου 2019-Ιουνίου 2020 ο στρατάρχης Χαφτάρ επιχείρησε μάταια να καταλάβει την Τρίπολη. Η πόλη Μιζουράτα, που απέχει 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και από την οποία κατάγονται ο Φάτι Μπασάγα και ο Άχμεντ Μέιτιγκ, έστειλε μεγάλο αριθμό μαχητών που συμμετείχαν στις μάχες για την απώθηση της επίθεσης του Χάφταρ.

Πέρσι το καλοκαίρι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και στη συνέχεια, στις αρχές του 2021, συγκροτήθηκε μια νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ