ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μισό δισεκατομμύριο rapid test «ρίχνει» ο Τζο Μπάιντεν στη μάχη κατά της Όμικρον

ΗΠΑ: Μισό δισεκατομμύριο rapid test «ρίχνει» ο Τζο Μπάιντεν στη μάχη κατά της Όμικρον
Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τον εμβολιασμό, προειδοποιώντας τους ανεμβολίαστους ότι θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους AP Photo/Patrick Semansky

Τη διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι έτοιμες» να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή Όμικρον έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενώπιον των Αμερικανών, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος «πανικού», τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους πολίτες, σημειώνοντας όμως πως η στιγμή που διανύουμε «είναι κρίσιμη».

Σε διάγγελμα του από τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το κυβερνητικό σχέδιο αγοράς και δωρεάν διάθεσης 500 εκατομμυρίων rapid test για χρήση κατ' οίκον, τα οποία θα διανεμηθούν στους Αμερικανούς που θα υποβάλλουν σχετικό αίτημα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο.

«Θα πρέπει όλοι μας να ανησυχούμε για την Όμικρον, όχι να πανικοβαλλόμαστε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν βρισκόμαστε πια στον Μάρτιο του 2020. Είμαστε έτοιμοι».

Σημείωσε, επίσης, ότι είναι εφικτό να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι το λύκειο.

Σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας, ο Μπάιντεν επισήμανε ότι υπάρχουν «τρεις μεγάλες διαφορές»: Τα εμβόλια, η αφθονία ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, αλλά και η συσσωρευμένη γνώση για τον ιό αυτόν.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τον εμβολιασμό, προειδοποιώντας τους ανεμβολίαστους ότι θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους.

«Αν δεν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, έχετε λόγους να ανησυχείτε» τόνισε για να σημειώσει πως η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται γρηγορότερα απ' όσο θα πίστευε κανείς. Το νέο στέλεχος έχει ήδη καταστεί κυρίαρχο στις ΗΠΑ.

Οι εμβολιασμένοι που θα προσβληθούν από την Covid-19 μπορεί να ασθενήσουν αλλά είναι προστατευμένοι από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο και θα έπρεπε να αισθάνονται άνετα να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και τις διακοπές τους όπως είχαν σχεδιάσει, ανέφερε.

Όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε πολλές αφρικανικές χώρες, ο Μπάιντεν είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αρθούν και θα συζητήσει το θέμα αυτό με τους συμβούλους του τις επόμενες ημέρες.

Προς το παρόν απαγορεύονται οι αφίξεις στις ΗΠΑ για όσους ταξιδεύουν από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ