ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο SMS στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας πωλήθηκε έναντι 107.000 ευρώ

Το πρώτο SMS στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας πωλήθηκε έναντι 107.000 ευρώ
Το SMS είχε σταλεί στον Ρίτσαρντ Τζέρβις, συνεργάτη της Vodafone. Αποτελείται από 15 χαρακτήρες που συνθέτουν την ευχή «Καλά Χριστούγεννα» Aguttes

Το πρώτο SMSστην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας, που στάλθηκε από το δίκτυο της βρετανικής Vodafone στις 3 Δεκεμβρίου 1992, πρόκειται να τεθεί αύριο, Τρίτη, σε δημοπρασία με τη μορφή της «μη ανταλλάξιμης ψηφιακής μάρκας» NFT, που έχει επιφέρει αναστάτωση στην αγορά έργων τέχνης -και όχι μόνο- παγκοσμίως.

Ο αγοραστής, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, είναι Καναδός και εργάζεται στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Στο εξής θα είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης ενός ψηφιακού αντιγράφου του αυθεντικού πρωτοκόλλου επικοινωνίας με το οποίο μεταδόθηκε αυτό το SMS.

Το SMS είχε σταλεί στον Ρίτσαρντ Τζέρβις, συνεργάτη της Vodafone. Αποτελείται από 15 χαρακτήρες που συνθέτουν την ευχή «Καλά Χριστούγεννα».

Η Vodafone ανακοίνωσε ότι τα έσοδα θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Τα NFT, άγνωστα μέχρι και πριν από έναν χρόνο, βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, είναι μοναδικά και δεν μπορούν να ανταλλαγούν με άλλα αντίστοιχα, εξ ου και η ονομασία «μη ανταλλάξιμα» (non-fungible).

Για ορισμένους είναι η «χήνα με τα χρυσά αυγά» της αγοράς σύγχρονης τέχνης και μέσα σε λίγους μήνες κατέκτησαν τους οίκους δημοπρασιών, απ' όπου πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές.

Το ρεκόρ κατέχει μέχρι στιγμής ένα ψηφιακό έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Beeple, που πουλήθηκε έναντι 69,3 εκατ. δολαρίων τον περασμένο Μάρτιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ