ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ πρωτοπορεί ξανά με την τέταρτη δόση στους άνω των 60

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ πρωτοπορεί ξανά με την τέταρτη δόση στους άνω των 60
Η απόφαση για τέταρτη δόση ελήφθη κατόπιν σύστασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της χώρας, κάτι το οποίο δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όπως δήλωσε μέλος της Επιτροπής (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Το Ισραήλ πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα την χορήγηση μιας τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, γιατρούς και ανοσοκατεσταλμένους. Είναι η πρώτη χώρα που εισάγει την τέταρτη δόση στη «μάχη» για την καταπολέμηση του ιού, μετά την εμφάνιση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Όσοι ανήκουν στις παραπάνω ομάδες, μπορούν να λάβουν την τέταρτη δόση υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες από την τρίτη δόση. Στο Ισραήλ, σχεδόν όλοι οι εμβολιασμένοι πολίτες έχουν λάβει το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν σύστασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της χώρας, κάτι το οποίο δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όπως δήλωσε μέλος της Επιτροπής στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Δεν έχουμε πραγματικά δεδομένα ακόμη για το επίπεδο ανοσίας, όπως κάναμε όταν αποφασίσαμε για την τρίτη δόση, αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πραγματικά τρομακτικά δεδομένα στον υπόλοιπο κόσμο», είπε η καθηγήτρια Γκαλία Ραχάβ.

«Σε μια κατάσταση όπως αυτή, αν δεν ενεργήσεις αμέσως, χάνεις το τρένο», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ καλωσόρισε την απόφαση, κάνοντας λόγο για υπέροχα νέα, και προέτρεψε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ο Μπένετ επαίνεσε τις προσπάθειες του Ισραήλ στην αντιμετώπιση του ιού μέχρι στιγμής, λέγοντας ότι η χώρα συνεχίζει να «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Οι πολίτες του Ισραήλ ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 και παραμένουμε στην πρωτοπορία με την τέταρτη δόση», τόνισε ο Μπένετ.

Παράδειγμα για τις άλλες χώρες το Ισραήλ

Τα λεγόμενα του Μπένετ επαληθεύονται, αφού σε ό,τι αφορά την Covid-19, φαίνεται πως το Ισραήλ οδηγεί τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος ακολουθεί στη συνέχεια, με τη χώρα να προσφέρει σε άλλα έθνη μια ματιά στο μέλλον της πανδημίας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, μεταδίδει το CNNi.

Το Ισραήλ ήταν στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής εμβολιασμού σε ενήλικες και εφήβους, πρωτοστάτησε σε ένα διαβατήριο εμβολίων και, τους τελευταίους μήνες, πρωτοστάτησε στη χρήση ενισχυτικών δόσεων.

Στα τέλη Ιουλίου, η χώρα άρχισε να προσφέρει αναμνηστικές δόσεις σε άτομα άνω των 60 ετών. Από τα τέλη Αυγούστου, οι αναμνηστικές δόσεις είναι διαθέσιμες σε όλους άνω των 16 ετών, πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Προς το παρόν, ένα άτομο δεν θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο στο Ισραήλ έως ότου λάβει μια τρίτη δόση του εμβολίου -εφόσον πληροί τα κριτήρια.

Περισσότερο από τρεις μήνες μετά, οι Ισραηλινοί υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Οι ενισχυτικές δόσεις βοήθησαν στην μείωση του τέταρτου κύματος του ιού που σάρωσε τη χώρα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, τρεις δόσεις φαίνεται να μην είναι αρκετές, με την ανακοίνωση της Τρίτης να σηματοδοτεί τη δίνη ενός πέμπτου κύματος.

Τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία στο Ισραήλ δείχνουν 341 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Τα δύο τρίτα εξ αυτών είναι άτομα που είτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως είτε έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τη νόσο. Επιπλέον, εξετάζονται περισσότερες από 800 ύποπτες περιπτώσεις της Όμικρον.

Σημειώνεται ότι και η Βραζιλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τη χορήγηση τέταρτης «αναμνηστικής δόσης» του εμβολίου για την Covid 19 για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους άνω των 18 ετών οι οποίοι έχουν κάνει ήδη τις τρεις προηγούμενες δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ