ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η Όμικρον παίρνει τα ηνία στην Ευρώπη - Να προετοιμαστούμε για αυστηρότερα μέτρα

ΠΟΥ: Η Όμικρον παίρνει τα ηνία στην Ευρώπη - Να προετοιμαστούμε για αυστηρότερα μέτρα
Η Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού στην Ευρώπη μέχρι την έναρξη του 2022 προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ της Ε.Ε. AP Photo

Προειδοποιήσεις για την διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, απηύθυναν τόσο ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους όσο και ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Η Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού στην Ευρώπη μέχρι την έναρξη του 2022, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, προσθέτοντας πως χρειάζονται τρεις με τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της COVID-19 που προκαλεί, ενώ τόνισε επίσης ότι οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων προστασίας.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη ότι αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για την έξοδο από την πανδημία της Covid-19.

«Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Να προετοιμαστούμε για αυστηρότερα μέτρα - Ύστατο μέτρο το lockdown

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε έχει προειδοποιήσει τις χώρες να ετοιμάζονται για «σημαντική αύξηση» των μολύνσεων.

Ο ίδιος δήλωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters πως η Όμικρον, που είναι ήδη κυρίαρχη στη Βρετανία, τη Δανία και την Πορτογαλία, είναι πιθανόν να είναι το κυριότερο στέλεχος του κορωνοϊού στην Ευρώπη «σε μερικές εβδομάδες».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ευρώπη γίνεται άλλη μια φορά το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας», είπε ο Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, ο οποίος πρόσθεσε πως οι μολύνσεις είναι αυξημένες 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και πως τώρα η Όμικρον παίρνει τα ηνία.

«Ναι, είμαι πολύ προβληματισμένος, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό», είπε. «Τα καλά νέα είναι... ξέρουμε τι να κάνουμε».

Ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση «εμβόλιο+», με εμβολιασμούς και αναμνηστικές δόσεις που θα συμπληρώνονται με τη χρήση μάσκας, ενώ θα αποκλείονται οι «μη απαραίτητες» επαφές στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είπε.

Οι χώρες πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων, αλλά τα λοκντάουν θα χρησιμοποιούνται μόνο ως ύστατο μέσο, δεδομένου του οικονομικού και του κοινωνικού κόστους.

Ο Κλούγκε είπε πως δεν είναι σαφές πόσο κρατά η ανοσία μετά την τρίτη δόση. Το Ισραήλ ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που προσφέρει τέταρτη δόση εμβολίου στους πιο ευάλωτους.

«Αλλά τότε ας θυμηθούμε πως το Ισραήλ ήταν το πρώτο που ξεκίνησε. Άρα θα έλεγα πως μια τέταρτη δόση στο Ισραήλ είναι σαν μια τρίτη δόση σε άλλες χώρες», είπε.

Ορισμένες μελέτες φαίνεται να δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είναι κυρίαρχη στις περισσότερες χώρες, αλλά οι επιστήμονες συζητούν ακόμη αυτό το σημείο.

Ο Κλούγκε είπε πως θα χρειαστούν πιθανόν τρεις με τέσσερις εβδομάδες προτού απαντηθεί η ερώτηση.

Ενώ ο κορωνοϊός δεν μπορεί να εξαλειφθεί, θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί, επιτρέποντας στα νοσοκομεία να διαχειριστούν περισσότερους καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο έλεγχος του ιού θα επιτευχθεί μέσω εμβολίων, αναμνηστικών δόσεων, διπλασιασμού του αριθμού των ανθρώπων που φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους, (καλού) αερισμού και χρήσης νέων φαρμάκων κατά της COVID-19.

Ο Κλούγκε είπε πως τα καλά νέα από την Ιστορία είναι πως όλες οι πανδημίες έχουν τελειώσει.

«Αυτός ο ιός μας εξέπληξε περισσότερες από μία φορές άρα θα έλεγα ότι δεν ξέρω πότε θα τελειώσει, αλλά νομίζω πως είμαστε καθ΄οδόν πως οι ζωές μας θα αποκατασταθούν τον επόμενο χρόνο ιδίως εάν --δεν ξέρουμε-- αν η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή», είπε.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα επιβιώσουμε τον χειμώνα, πώς δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω», είπε ο Χανς Κλούγκε.

Γκεμπρεγέσους: Καμία χώρα δεν θα εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις εμβολίων

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη ότι αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για την έξοδο από την πανδημία της Covid-19.

«Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί», υπογράμμισε ο δρ Τέντρος.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση», επέμεινε και πρόσθεσε:

«Και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς» για το γεγονός ότι «τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των παραλλαγών Δέλτα όπως και Όμικρον».

«Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, πρέπει όλοι να μάθουμε από τα επώδυνα μαθήματα που μας δίδαξε αυτή η χρονιά, Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας της COVID-19», είπε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.

Σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών του Π.Ο.Υ. στον τομέα της εμβολιαστικής πολιτικής (SAGE), τουλάχιστον 126 χώρες έχουν ήδη δώσει οδηγίες για χορήγηση αναμνηστικής δόσης ή για επιπλέον εμβολιασμό (των παιδιών για παράδειγμα) και 120 από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές εκστρατείες. Στη μεγάλη πλειονότητα, χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, ενώ «καμία φτωχή χώρα δεν έχει ακόμη εισαγάγει πρόγραμμα χορήγησης αναμνηστικής δόσης», υπογραμμίζει η SAGE σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα.

Εξάλλου, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Π.Ο.Υ. για την COVID-19, Μαρία βαν Κέρκοβ, είπε πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού ώστε να μπορούμε να πούμε αν είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα.

«Έχουμε πράγματι ορισμένα δεδομένα που δείχνουν πως τα ποσοστά νοσηλειών είναι χαμηλότερα», είπε, αλλά προειδοποίησε να μην εξαχθούν συμπεράσματα από πρώιμα στοιχεία επειδή «δεν έχουμε δει αυτή την παραλλαγή να κυκλοφορεί για αρκετό χρόνο σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, βεβαίως σε ευάλωτους πληθυσμούς».

Η αξιωματούχος του Π.Ο.Υ. είπε ακόμη πως τα στοιχεία για τη νέα παραλλαγή, που εντοπίστηκε πρώτα στη νότια περιοχή της Αφρικής και στο Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο, είναι ακόμη «ατακτοποίητα» καθώς οι χώρες ανακοινώνουν την άφιξη και την εξάπλωσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ