ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε μερικό lockdown το Βέλγιο από την επόμενη των Χριστουγέννων

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε μερικό lockdown το Βέλγιο από την επόμενη των Χριστουγέννων
Μεταξύ άλλων, κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες συναυλιών AP Photo/Virginia Mayo (Φωτογραφία αρχείου)

Το Βέλγιο αυστηροποιεί περαιτέρω τα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μερικό lockdown που θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου.

Οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τις αίθουσες συναυλιών και να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.

Οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα (τα παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται), ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια από τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου με τους αγώνες ωστόσο να διεξάγονται κανονικά.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες, ενώ καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στο ωράριο της εστίασης, η οποία θα εξακολουθήσει να κλείνει στις 23.00.

Ο βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρο, δήλωσε ότι «υπάρχει λόγος ανησυχίας». «Αντιμετωπίζουμε την Όμικρον» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό που γνωρίζουμε για αυτήν είναι άσχημα νέα», αναφερόμενος στην υψηλή μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.

«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό παιδιών 5 -11 ετών

Την Δευτέρα, η Διυπουργική Διάσκεψη Υγείας του Βελγίου έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19. Ο εμβολιασμός, ο οποίος δεν είναι υποχρεωτικός, θα γίνει με το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech. Το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας είχε επίσης εκδώσει ευνοϊκή γνώμη την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο υπουργός Υγείας Φρανς Βαντενμπρούκε είχε ανακοινώσει ότι η πρώτη παράδοση 336.000 δόσεων εμβολίων για παιδιά κάτω των 12 ετών αναμενόταν στο Βέλγιο πριν από το τέλος του χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ