ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ρωσία: Έσπασε το φράγμα των 600.000 νεκρών, σαρώνει η μετάλλαξη Όμικρον

Κορωνοϊός - Ρωσία: Έσπασε το φράγμα των 600.000 νεκρών, σαρώνει η μετάλλαξη Όμικρον
Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 25.667 νέα κρούσματα στη Ρωσία και 1.002 θάνατοι AP Photo/Pavel Golovkin

Τραγικός είναι ο απολογισμός των νεκρών από κορωνοϊό στη Ρωσία καθώς έσπασε το φράγμα των 600.000 θυμάτων από την πανδημία.

Στη χώρα καταγράφεται ο τρίτος υψηλότερος απολογισμός παγκοσμίως με 600.434 νεκρούς, πίσω από τις ΗΠΑ που έχουν καταγράψει περίπου 813.000 θανάτους λόγω covid-19 και τη Βραζιλία με 618.000.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, που εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλες χώρες, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει μεγάλη επίπτωση στη Ρωσία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, στη χώρα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόνο 41 κρούσματα του Όμικρον.

Οι υπολογισμοί βασίζονται στα στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat ως τα τέλη Οκτωβρίου και σε αυτά της ρωσικής υπηρεσίας διαχείρισης της επιδημίας για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Συνήθως οι αριθμοί της Rosstat είναι υψηλότεροι από αυτούς της υπηρεσίας διαχείρισης, όμως ακόμη δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία μετά τον Οκτώβριο.

Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 25.667 νέα κρούσματα στη Ρωσία και 1.002 θάνατοι.

Η μετάλλαξη Όμικρον μολύνει για πρώτη φορά και τρωκτικά

Η παραλλαγή Όμικρον σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού μολύνει ποντίκια και αρουραίους.

«Ήδη δύο αποτελέσματα της μέχρι έρευνάς μας λένε ότι μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι το νέο στέλεχος Όμικρον μολύνει ποντίκια και αρουραίους» δήλωσε την Τρίτη, η Άννα Ποπόβα, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Για τα προηγούμενα είδη στελεχών δεν παρατηρούσαμε κάτι τέτοιο ενώ παλαιότερα ψάχναμε να βρούμε ζωικά μοντέλα, επειδή τα ποντίκια και οι αρουραίοι δεν ήταν ευαίσθητα σ' αυτά. Σήμερα παρατηρούμε ότι μολύνονται και στον οργανισμό τους αναπτύσσεται η νόσος» ανέφερε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ