ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Εδραιώνει την κυριαρχία της στις σπάνιες γαίες με νέο παγκόσμιο κολοσσό

Κίνα: Εδραιώνει την κυριαρχία της στις σπάνιες γαίες με νέο παγκόσμιο κολοσσό
Σε ένα υπόβαθρο εμπορικών και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανησυχούν για μια ενδεχόμενη πολύ μεγάλη εξάρτησή τους από τον ασιατικό κολοσσό AP Photo/Ng Han Guan

Σε ένα υπόβαθρο αντιπαλότητας και εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα δημιούργησε τον όμιλο China Rare Earth Group, κολοσσό στον τομέα των σπάνιων γαιών, ενός συνόλου -στρατηγικής σημασίας- μετάλλων ουσιώδους σημασίας για τις τεχνολογίες αιχμής.

Ο ασιατικός κολοσσός είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός σπάνιων γαιών, αυτού του συνόλου 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται κυρίως στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphone), στις οθόνες πλάσμα, στα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και στους εξοπλισμούς.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σε διάταγμα τη δημιουργία του China Rare Earth Group που συνδέεται απευθείας με το κράτος. Η εταιρία προέρχεται από τη συγχώνευση παραγόντων της αγοράς: China Minemetals Corp, Chinalco και Ganzhou Rare Earth Group.

Αντίθετα απ' ό,τι αφήνει να εννοηθεί η ονομασία τους, οι σπάνιες γαίες είναι σχετικά άφθονες, όμως οι ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητές τους, περιζήτητες στη βιομηχανία, τις καθιστούν στρατηγικής σημασίας μέταλλα.

Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν το 80% των εισαγωγών τους σε σπάνιες γαίες από την Κίνα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται από την Κίνα το 98%, αναφέρει μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η Κίνα είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες, όμως η κυριαρχία της οφείλεται κυρίως στις μαζικές δημόσιες επενδύσεις στον τομέα, καθώς και σε ένα μεγάλο δίκτυο διήθησης ακατέργαστων μετάλλων -λίγες χώρες διαθέτουν τέτοιες υποδομές.

Σε ένα υπόβαθρο εμπορικών και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανησυχούν για μια ενδεχόμενη πολύ μεγάλη εξάρτησή τους από τον ασιατικό κολοσσό στον τομέα των σπάνιων γαιών και επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους -πολύ περισσότερο που, για να προστατεύσει τους πόρους αυτούς από την εξάντληση, το Πεκίνο επέβαλε ποσοστώσεις στις εξαγωγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ