ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Αυστηρότερα μέτρα λόγω «Όμικρον» - Επιστρέφει η μάσκα παντού

Κορωνοϊός - Ιταλία: Αυστηρότερα μέτρα λόγω «Όμικρον» - Επιστρέφει η μάσκα παντού
Η ιταλική κυβέρνηση θα ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19 (AP Photo/Luca Bruno)

Υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει νέα αυστηρότερα μέτρα, για τη θωράκιση της χώρας τις μέρες των γιορτών. Τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβερνητική συμμαχία και θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, αφού εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

Στα κυριότερα νέα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ανοικτούς χώρους όλων των περιφερειών της χώρας, ενώ η μάσκα υψηλής προστασίας (Ffp2) θα γίνει υποχρεωτική για την είσοδο σε κινηματογράφους, θέατρα, μέσα μεταφοράς και αθλητικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου το πράσινο πάσο εμβολιασμένου θα είναι υποχρεωτικό και για κατανάλωση ροφημάτων και φαγητών «στα όρθια», σε καφέ και κάθε κατάστημα εστίασης. Κατά την ίδια, πάντα, χρονική περίοδο, η κυβέρνηση της Ρώμης θα απαγορεύσει υπαίθριες γιορτές που προκαλούν συνωστισμό.

Η κυβέρνηση Ντράγκι αναμένεται επίσης να αποφασίσει και τη μείωση της διάρκειας του πράσινου πάσου εμβολιασμένου από εννέα σε έξι μήνες, καθώς και τη δυνατότητα χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ήδη τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη. Θα πρέπει να διαπιστωθεί, τέλος, αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (μετά από τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς και τα σώματα ασφαλείας) θα επεκταθεί και σε νέες κατηγορίες εργαζομένων.

Ραγδαία η εξάπλωσή της «Όμικρον»

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας (ISS) ανακοίνωσε σήμερα πως η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού διαδίδεται με ταχύτητα στη χώρα, δημοσιοποιώντας προκαταρκτικά δεδομένα μιας έρευνας-αστραπή που δείχνει πως στις 20 Δεκεμβρίου η εν λόγω παραλλαγή αντιστοιχούσε στο 28% των κρουσμάτων.

Η προηγούμενη έρευνα είχε δείξει στις 6 Δεκεμβρίου πως η Όμικρον αναλογούσε μόλις στο 0,19% των κρουσμάτων.

Η σύγκριση μεταξύ των δύο ερευνών δείχνει πως ο χρόνος διπλασιασμού της παραλλαγής είναι περίπου δύο ημέρες.

«Μολονότι τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι προκαταρκτικά, η εκτίμηση επιβεβαιώνει τη μεγάλη ταχύτητα διάδοσης της παραλλαγής, η οποία αναμένεται ότι θα γίνει κυρίαρχη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ISS Σίλβιο Μπρουσαφέρο.

Τα δεδομένα δόθηκαν το πρωί στην κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να αποφασίσει στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου αργότερα σήμερα σχετικά με νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ανάλυση βασίζεται σε περίπου 2.000 λήψεις επιχρίσματος σε 18 ιταλικές περιφέρειες και τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 29 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το ISS, προσθέτοντας πως νέα έρευνα-αστραπή θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιανουαρίου.

Η Ιταλία ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, 146 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, έναντι 153 την Τρίτη. Ο αριθμός των ημερήσιων νέων μολύνσεων αυξήθηκε σε 36.293 από 30.798.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ