ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Γιατροί εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Κορωνοϊός - Γερμανία: Γιατροί εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Η απάτη θεωρείται ότι αφορά τουλάχιστον 1.000 άτομα, τα οποία πρέπει τώρα να υποβληθούν σε εξέταση αντισωμάτων (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Michael Sohn

Για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε αρνητές, καθώς και για χορήγηση αιραιωμένων δόσεων, κατηγορούνται δύο γιατροί και άλλα τρία άτομα στην Κάτω Βαυαρία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης και της Διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας (ZKG), οι δύο γιατροί κατηγορούνται ότι εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε αρνητές του εμβολίου, ενώ υπέγραφαν και για εμβολιασμούς που δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις φέρονται να χορήγησαν εμβόλια αραιωμένα.

Η απάτη θεωρείται ότι αφορά τουλάχιστον 1.000 άτομα, τα οποία πρέπει τώρα να υποβληθούν σε εξέταση αντισωμάτων.

Οι ύποπτοι ελέγχονται μεταξύ άλλων για απάτη, πρόκληση σωματικής βλάβης από πρόθεση και εσφαλμένη πιστοποίηση εμβολιασμών.

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο της πανδημίας επικρατεί αναταραχή στη Γερμανία, καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά του κορωνοϊού έρχονται σε αντίθεση με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Το Ινστιτούτο, το οποίο έχει την επιστημονική ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας ζήτησε μεταξύ άλλων «άμεσο περιορισμό των επαφών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», παράταση των σχολικών διακοπών, την επιστροφή των πανεπιστημίων σε ψηφιακή εκπαίδευση, την αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, την απαγόρευση των τραγουδιών σε εσωτερικούς χώρους και τον περιορισμό των συναθροίσεων στα δύο άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Το Ινστιτούτο έκανε ακόμη λόγο για «άνευ προηγουμένου δυναμική του νέου κύματος» και προέβλεψε μεγάλη επιβάρυνση του συστήματος υγείας εάν δεν ανακοπεί η επέλαση της Όμικρον. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο βασικές δομές –όπως η ενέργεια, η αστυνομία, η πυροσβεστική– να μην μπορούν να λειτουργήσουν αξιόπιστα σε τέτοια περίπτωση.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Υγείας, υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, εξέφρασαν ιδιαίτερη ενόχληση για τη διχογνωμία που παρουσιάστηκε στην κοινή γνώμη, η οποία παρακολουθεί εξαντλημένη και απογοητευμένη την εξέλιξη της πανδημίας.

Η κυβέρνηση ακολουθεί το αρχικό της σχέδιο παρά τις συστάσεις του Ινστιτούτου

Τόσο ο Σολτς όσο και ο Καρλ Λάουτερμπαχ επέλεξαν πάντως να ακολουθήσουν το αρχικό σχέδιό τους, αγνοώντας τις συστάσεις του Ινστιτούτου.

Έτσι, τα νέα μέτρα προβλέπουν από την 28η Δεκεμβρίου μεταξύ άλλων τον περιορισμό των συναθροίσεων στα δέκα άτομα, ακόμη και αν πρόκειται για εμβολιασμένους πολίτες, την αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ, την ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων και τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων χωρίς θεατές.

Οι αποφάσεις δεν ικανοποίησαν τουλάχιστον δύο από τους πρωθυπουργούς, τον Βίνφριντ Κρέτσμαν της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Πράσινοι) και αυτόν της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU), οι οποίοι επέκριναν τις αποφάσεις ως «ανεπαρκείς».

Δικούς τους νόμους θέτουν τα κρατίδια

Ο κυβερνήτης-δήμαρχος του Αμβούργου, ο Πέτερ Τσέντσερ, ανακοίνωσε ότι στην περιοχή του τα μέτρα θα ισχύσουν ήδη από την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ επέβαλε επιπλέον απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 23:00. Μόνο παραμονή Πρωτοχρονιάς τα εστιατόρια θα μείνουν ανοιχτά έως τη 01:00.

Και στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θέσει τους νέους κανόνες σε ισχύ από την 24η Δεκεμβρίου. Ο Βίνφριντ Κρέτσμαν και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ζήτησαν ακόμη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επαναφέρει την «εθνική κατάσταση επιδημίας», η οποία επέτρεπε τη λήψη άμεσων και ενιαίων μέτρων για την πανδημία και την οποία ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός άφησε να εκπνεύσει την 25η Νοεμβρίου.

«Δεν χρειάζονται περιφερειακά μέτρα, αλλά εθνικά τυποποιημένο πλαίσιο για την αποτελεσματική και βιώσιμη αντιμετώπιση της Όμικρον. Όλα τα άλλα είναι ένα χάλι», δήλωσε ο κ. Ζέντερ και εξέφρασε την έκπληξή του για τη στάση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

«Είναι σαν η κρατιδιακή υγειονομική υπηρεσία της Βαυαρίας να πρότεινε κάτι διαφορετικό από το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας. Αυτό θα ήταν άξιο απορίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέντερ στη Münchner Merkur και έκανε λόγο για «χάος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ