ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγή Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο για να μην «ανοίξουν» αρχεία για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Προσφυγή Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο για να μην «ανοίξουν» αρχεία για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Αμφότεροι Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να απευθυνθούν στους Αμερικανούς την 6η Ιανουαρίου, πρώτη επέτειο της επίθεσης-σοκ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ AP Photo/Jose Luis Magana, File

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών προσέφυγε ο Ντόναλντ Τραμπ με αίτημα να απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση αρχείων του Λευκού Οίκου, τα οποία ζητά η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Πριν από δύο εβδομάδες, το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια έκρινε ότι δεν υπήρχε νομική βάση για να αντιταχθεί στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει την παράδοση των εγγράφων.

Η εκτέλεση αυτής της απόφασης αναβάλλεται μέχρι να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο επί του ζητήματος.

Ο Μπάιντεν θεωρεί ότι τα αρχεία, που ανήκουν στον εκτελεστικό βραχίονα της εξουσίας, δεν υπόκεινται στον κανόνα του απορρήτου ορισμένων εσωτερικών εγγράφων του Λευκού Οίκου και η παράδοσή τους στο Κογκρέσο είναι προς το συμφέρον του έθνους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εν τω μεταξύ, έχει προαναγγείλλει ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ανήμερα της πρώτης επετείου της επίθεσης στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του, κατά την οποία θα επιμείνει πως του έκλεψαν τη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Θα μιλήσει από την έπαυλή του στο Μαρ-αλ-Λάγκο της Φλόριντα για τις προεδρικές εκλογές του 2020 επαναλαμβάνοντας ότι του έκλεψαν τη νίκη, όπως δήλωσε ο ίδιος την Τρίτη επικρίνοντας παράλληλα την κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει αναλάβει την έρευνα, χαρακτηρίζοντάς την «υπερβολικά προκατειλημμένη».

Κατά τον ίδιον θα ήταν προτιμότερο να ερευνούσε «τις νόθες προεδρικές εκλογές του 2020»...

Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία στις εκλογές του 2024 -ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε χθες, Τετάρτη, και ο Τζο Μπάιντεν λέγοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση αυξάνονται οι πιθανότητες να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται επίσης να κάνει δημόσια τοποθέτηση στις 6 Ιανουαρίου, επέτειο της φονικής επίθεσης στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ