ΚΟΣΜΟΣ

Σκαρφαλώνουν ξανά τα κρούσματα στο Ισραήλ - Μοναχική Άγια Νύχτα και φέτος

Σκαρφαλώνουν ξανά τα κρούσματα στο Ισραήλ - Μοναχική Άγια Νύχτα και φέτος
Μία μοναχή περιπλανιέται στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ AP Photo/Oded Balilty

Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου, τα 1.400, ανήλθαν χθες Πέμπτη τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν σε 24 ώρες στο Ισραήλ, καθώς η χώρα πλήττεται από νέο κύμα της πανδημίας.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τη 18η Οκτωβρίου, όταν είχαν καταγραφεί πάνω από 1.500 μολύνσεις, που αύξησε το σύνολο των περιπτώσεων στις 1.360.098.

Παράλληλα, υπέκυψαν ακόμη 4 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων στους 8.239 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα έφθασαν τα 9.591, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από την 1η Νοεμβρίου, ενώ ήταν λιγότερα από 5.400 στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία αυξήθηκαν σε 83.

Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) αυξήθηκε στο 1,34, ενώ βρισκόταν στο 0,73 στις αρχές του Νοεμβρίου. Όταν ο δείκτης αυτός βρίσκεται πάνω από το 1, επαπειλείται εκθετική αύξηση των μολύνσεων.

Χωρίς τουρίστες και αυτά τα Χριστούγεννα

Το κλείσιμο και πάλι των συνόρων στο Ισραήλ λόγω Όμικρον προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην οικονομία. Και φέτος τα Χριστούγεννα θα γιορταστούν χωρίς τουρίστες.

Σε γιορταστική ατμόσφαιρα άναψαν πρόσφατα τα κεριά στα χριστουγεννιάτικα δένδρα της Βηθλεέμ, στην πλατεία της Φάτνης και στη Ναζαρέτ, στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού. Όποιος τις τελευταίες εβδομάδες αναζητούσε εορταστική ατμόσφαιρα εν όψει των Χριστουγέννων, την εύρισκε ανάμεσα στις πολλές αγορές με χριστουγεννιάτικο χρώμα. Αλλά όποιος ήλπιζε ότι η συρροή ξένων πιστών και τουριστών στους Αγίους Τόπους θα συνεχίζονταν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, δεν υπολόγισε την παραλλαγή Όμικρον.

Την περασμένη Τετάρτη (15.12) η ισραηλινή κυβέρνηση παρέτεινε για δεύτερη φορά την απαγόρευση εισόδου σε μη Ισραηλινούς, αυτήν τη φορά μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, όσοι έχουν ως τόπο διαμονής το Ισραήλ και θέλουν να μπουν στη χώρα προερχόμενοι από οποιαδήποτε χώρα, ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 3 ημερών.

Σε οικονομικό κίνδυνο οι επιχειρήσεις

Για τους Ορθόδοξους, τους Καθολικούς και τους Αρμένιους από το εξωτερικό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να γιορτάσουν στον τόπο που γεννήθηκε ο Ιησούς. Οι ζημιές για τον τουρισμό είναι ανυπολόγιστες. Το 2019, χρονιά-ρεκόρ, πάνω από 4,5 εκ. τουρίστες, εξ αυτών οι 335.000 μόνο τον Δεκέμβριο, επισκέφθηκαν το Ισραήλ. Και μετά ήρθε η πανδημία και μαζί της κανένας επισκέπτης από το εξωτερικό. Είκοσι μήνες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου του 2021, άνοιξε η χώρα τις πόρτες της και πάλι με πολλούς περιορισμούς για τουρίστες από το εξωτερικό. «Άρχισε σιγά-σιγά να ανακάμπτει ο ομαδικός αλλά και ο ατομικός τουρισμός», παρατήρησε το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού. Αλλά η χαρά δεν είχε διάρκεια. Η παραλλαγή Όμικρον οδήγησε και πάλι τους υπευθύνους στο κλείσιμο των συνόρων. Το υπουργείο αναγκάστηκε να διορθώσει προς τα κάτω τις προσδοκίες του για τον Δεκέμβριο, από 70.00 τουρίστες σε όχι πάνω από 30.000 με 40.000 που σημαίνει τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Μέχρι την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται όλα τα ταξίδια να ακυρωθούν.

«Μια αρνητική εξέλιξη μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες, ένα εντελώς απροσδόκητο σοκ» λέει ο Μάρκους Μπινγιάρ, επικεφαλής του Αυστριακού Ξενώνα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στην Deutsche Welle. Ακόμη κι αν θεωρεί σωστή την απόφαση της κυβέρνησης, η νέα απαγόρευση θέτει σε κίνδυνο την οικονομική επιβίωση του ξενώνα του, ο οποίος φιλοξενεί προσκυνητές. Ο Γκέρογκ Ρέβεκαμπ, επικεφαλής του Ξενώνα της Γερμανικής Ένωσης στη πόλη Τάμπγκα, στη λίμνη της Τιβεριάδας, έκανε λόγο για ένα νέο πλήγμα. "Αντί να κυριαρχούν αισθήματα αισιοδοξίας επικρατεί ανασφάλεια και η αίσθηση ότι όλα θα γίνουν δυσκολότερα". Ο ξεναγός Ουριέλ Κάσι που γεννήθηκε στη Τζάφα και μεγάλωσε στη Στουτγκάρδη, συμμερίζεται τα αισθήματα απαισιοδοξίας. Δεν τολμά να επικρίνει την κυβερνητική απόφαση, αλλά για τον τουρισμό είναι καταστροφική γιατί στέλνει μηνύματα ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στον προγραμματισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ