ΚΟΣΜΟΣ

Πού βρίσκεται τώρα ο Άγιος Βασίλης; - Δείτε live το μεγάλο ταξίδι του ανά τον κόσμο

Πού βρίσκεται τώρα ο Άγιος Βασίλης; - Δείτε live το μεγάλο ταξίδι του ανά τον κόσμο
H NORAD καταγράφει την πορεία που ακολουθεί το έλκηθρο του Αη Βασίλη εδώ και έξι δεκαετίες NORAD Tracks Santa

Παραμονή Χριστουγέννων και το μεγάλο ταξίδι του Άγιου Βασίλη ανά τον κόσμο έχει ξεκινήσει, με την Στρατιωτική Διοίκηση Αεράμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD) να καταγράφει, όπως εδώ και έξι δεκαετίες, λεπτό προς λεπτό την πορεία του για να μοιράσει δώρα σε μικρούς και μεγάλους.

Εκατομμύρια παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την παράδοση των χριστουγεννιάτικων δώρων τους από τον αγαπημένο Άγιο Βασίλη, και χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία και την επιχείρηση NORAD Tracks Santa, ακολουθούν βήμα προς βήμα την τροχιά που διαγράφει το έλκηθρό του έως την... καμινάδα τους.

Κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Άγιος Βασίλης ξεκινάει με το έλκηθρο του από τη Λαπωνία, διανύοντας συνολικά περίπου 510.000.000 χιλιόμετρα.

Έτσι και φέτος, αψηφώντας την πανδημία, τα προβλήματα τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό που πλήττουν το εμπόριο επί της... Γης, ο Άγιος Βασίλης αναχώρησε σήμερα παρέα με τον Ρούντολφ και τους έμπιστους ταράνδους του για να βρεθεί σε κάθε σπίτι.

Το μεγάλο ταξίδι ξεκινά πάντα από τον Νότιο Ειρηνικό, με πρώτο σταθμό τη Δημοκρατία του Κιριμπάτι. Στη συνέχει ταξιδεύει δυτικά, παραδίδοντας δώρα σε όσους βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, και ακολουθεί η Ιαπωνία.

Μετά έρχεται η σειρά της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, και ακολουθούν ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και η Νότια Αμερική.

Για να... προλάβει να μοιράσει όλα τα δώρα του ο Άγιος Βασίλης πρέπει να επισκεφθεί 390.000 σπίτια το λεπτό -περίπου 6.424 το δευτερόλεπτο.

NORAD Tracks Santa

Ομολογουμένως τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά και η αποστολή δύσκολη, πάντως στον Άγιο Βασίλη δεν θα λείψει η ενέργεια· μάλιστα εκτιμάται ότι θα καταναλώσει συνολικά 71.764.000.000 θερμίδες από όλων των ειδών τα γλυκίσματα, το ζεστό κρασί ή τη μπύρα, που θα τον περιμένουν σε κάθε σπίτι δίπλα σε χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια και γιρλάντες.

Κάθε χρόνο, ο δικτυακός τόπος NORAD Tracks Santa δέχεται σχεδόν εννέα εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες από περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη σε όλο τον κόσμο που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον Άγιο Βασίλη στο ταξίδι του.

Η γιορτινή ιστοσελίδα είναι γεμάτη με παιχνίδια, βίντεο, μουσική και ιστορίες, όλα διαθέσιμα σε διάφορες γλώσσες.

Ταυτόχρονα με τον «ιχνηλάτη του Άγιου Βασίλη» που μεταδίδει ζωντανά το ταξίδι του, υπάρχουν 1.500 εθελοντές που απαντούν σε email, αλλά και σε περισσότερες από 140.000 κλήσεις που εκτιμάται ότι θα λάβουν συνολικά εντός της ημέρας σχετικά με το πού ακριβώς βρίσκεται.

H NORAD παρακολουθεί το έλκηθρο του Αη Βασίλη εδώ και έξι δεκαετίες. Πρόκειται για ένα «έθιμο» που καθιερώθηκε με αφορμή ένα τυπογραφικό λάθος.

Όλα ξεκίνησαν το 1955, όταν ένα πολυκατάστημα στο Κολοράντο Σπρινγκς, όπου έχει την έδρα της η NORAD, δημοσίευσε διαφήμιση, στην οποία έδινε το τηλέφωνο επικοινωνίας του Άγιου Βασίλη.

Ο τηλεφωνικός αριθμός γράφτηκε λάθος, κι έτσι άρχισε να χτυπά ασταμάτητα το τηλέφωνο της NORAD. Μετά την αρχική έκπληξη, ο αξιωματικός υπηρεσίας άρχισε να εξηγεί στα παιδιά πως βοηθά τον Αη Βασίλη να βρίσκει την πορεία του μέσα από τα ραντάρ. Και η παράδοση συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ