ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πρόστιμα-μαμούθ στην Google και την Meta για «απαγορευμένο» περιεχόμενο

Ρωσία: Πρόστιμα-μαμούθ στην Google και την Meta για «απαγορευμένο» περιεχόμενο
Πρόστιμο ύψους 78,5 εκατ. ευρώ στην Google από τη Ρωσία AP Photo/Alastair Grant, File

Στο πλαίσιο εν εξελίξει εκστρατείας ελέγχου του Διαδικτύου, δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε υπέρογκο πρόστιμο ύψους 78,5 εκατ. ευρώ στην Google, καθώς και πρόστιμο ύψους 27 εκατ. δολαρίων στην Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, για την «επανειλημμένη αποτυχία» τους να διαγράψουν περιεχόμενο που η Ρωσία θεωρεί παράνομο.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες Meta Platforms και Google απειλούνται με νέα πρόστιμα επί του κύκλου εργασιών τους επειδή δεν έχουν απομακρύνει περιεχόμενο που θεωρείται απαγορευμένο στη Ρωσία.

«Την παρούσα στιγμή δεν έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 2.000 περιεχόμενα στο Facebook και Instagram», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι από την πλατφόρμα «της Google δεν έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 2.600 περιεχόμενα».

Η Μόσχα έχει αυξήσει την πίεση φέτος στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σε μία εκστρατεία που επικριτές την χαρακτηρίζουν απόπειρα των ρωσικών αρχών να ασκήσουν στενότερο έλεγχο στο Ίντερνετ, απειλώντας την ατομική ελευθερία και την ελευθερία των εταιρειών.

Η Google ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πως θα μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου πριν αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματά της.

Η Ρωσία έχει επιβάλει μικρά πρόστιμα σε ξένες εταιρείες τεχνολογίας σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, όμως σήμερα είναι η πρώτη φορά που το πρόστιμο ορίστηκε ως ποσοστό του ετήσιου τζίρου μίας εταιρείας, αυξάνοντας σημαντικά το ποσό του.

Δεν διευκρινίστηκε το ποσοστό, αν και οι υπολογισμοί του πρακτορείου Reuters δείχνουν πως ισούται με λίγο περισσότερο από 8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ